"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dimarts, 13 de maig del 2014

XERRADA: "CONNECTA AMB ELS TEUS FILLS"

El passat 28 d’abril la Lluïsa Conejo, Psicòloga i cap de l’Àrea de Prevenció de Drogodependències de l’Ajuntament de Lleida, va realitzar una xerrada “Connecta amb els teus fills” per parlar  d’activitats preventives i riscos en el camí dels nostres fills cap a l’adolescència. La xerrada va estar organitzada per l’AMPA i l’Equip d’Orientació del nostre col·legi.


Compartim amb tots vosaltres el ressò de la xerrada i alguns aspectes clau.


Cal tenir en compte els següents factors de risc de cara a tenir conductes de risc en el consum de substàncies:
-          Tenim una societat tolerant amb el consum d’alcohol i unes lleis força permissives.
-          En altres tipus de drogues com en el tabac la llei ha estat més contundent i facilitat que el consumidor no tingui una bona premsa.
-          Pautes d’oci consistents en poc lleure i tenir molt temps lliure sense cap afició destacada.
-          Un ambient de família amb una comunicació pobra.
-          Compartir el temps amb grups d’amics i amigues consumidors/es.

En canvi, es detecten també uns factors de protecció per evitar tenir conductes de consum de substàncies:
-          Tenir respecte per un mateix, valorar la salut pròpia i una bona autoestima.
-          Saber afrontar desafiaments.
-          Controlar la tensió en moments crítics.
-          Relacionar-se de manera efectiva amb altres persones i també en les relacions dins la família.
-          Tenir costum de prendre decisions.


Què hi podem fer?
Primer de tot hem de tenir clar que els pares som models en la nostra vida compartida amb els infants i joves. Moltes vegades els fills adolescents ens fereixen amb els seus comentaris però no podem caure en el parany d’estar a la seva altura o deixar que els seus comentaris ens afectin més del necessari. Hem d’estar per sobre, relativitzar el sentit dels comentaris, i hem de saber que els joves tenen pujades i baixades, que l’adolescència és un moment vital on busquen identitat a qualsevol preu.
Hem de gestionar els conflictes amb claredat, en això ajuden normes clares de casa pactades prèviament. També en la vida quotidiana està bé crear moment de diàleg (hora de menjar, abans de dormir,...) perquè la comunicació és bàsica a l’hora de transmetre valors i ajudar-los a crear criteri. Cal fomentar l’hàbit del diàleg amb els fills/es i escoltar-los des que són petits, doncs si no es fa abans, quan arriba l’adolescència ja és impossible.
Pot ser que quan ens trobem desbordats pels nostres fills sigui perquè ens toquen punts que no tenim resolts com a adults. Els pares i mares aprenem amb els fills, aquest és un bon plantejament per fer camí en l’adolescència.
De vegades no és bo crear expectatives molt altes i fer-les molt públiques perquè fem mal als nostres fills. Hem de fomentar la cultura de l’esforç per sobre del resultat final. En aquest sentit les notes dels nostres fills i filles no són un regal per les famílies ni una avaluació de la família, no són una penyora emocional que ens deuen... és una realitat relacionada amb el seu esforç acadèmic.
Hem d’aprendre a valorar des de la positivitat, tots els joves tenen aptituds i actituds bones...cal que fem esforç en posar-les de relleu.
També és important posar límits raonables i ben pactats amb els fills. Sempre que es pugui també és adequat pactar horaris amb les altres famílies del grup dels nostres fills, els pares i mares també podem anar a una. Especialment en el moment en què comencen a sortir.
És important que demostrem afecte i respecte al nostre fill o filla perquè la confiança és clau en les bones relacions. Ho hem dit abans però repetim que en aquest sentit és clau tenir organitzats espais de comunicació i diàleg dins la família.
Un altre aspecte bàsic és tolerar la discrepància amb els nostres fills, ens ajudarà a debatre amb més tranquil·litat i serenor.
Per acabar la Lluïsa ens va fer la millor recomanació de totes... per poder acompanyar bé als nostres fills nosaltres (pares i  mares) ens hem de cuidar, hem d’estar bé, sentir-nos relaxats, feliços...ells ho noten i els ho transmetem. Cuidem-nos com a persones per oferir el millor de nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada