"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

divendres, 9 de maig del 2014

QUAN CAMINEM...SOM MÉS CREATIUS!

Des del Twitter d'EDUCARED Argentina hem arribat a una informació sobre un estudi curiós que va publicar la secció de ciència de la BBC. Diu així:

Un estudi dut a terme per experts de la Universitat de Stanford i la Universitat de Santa Clara , als Estats Units , va constatar que som molt més creatius quan fem una passejada que estant asseguts .Els investigadors van comprovar que almenys un 81 % de les persones que van participar en l'estudi van experimentar un augment en la seva creativitat quan van caminar sobre una cinta caminadora .

I un dels factors que creuen contribuir a aquesta major creativitat és que quan caminem ens tornem més xerraires i associem millor les idees .

"Totes les veritables bones idees es van concebre caminant " , va dir el filòsof Friedrich Nietzsche .

Els investigadors que van realitzar aquest treball van decidir esbrinar quant de cert hi ha en aquesta afirmació . L'estudi, que va ser publicat al Journal of Experimental Psychology , va consistir a demanar a uns 40 voluntaris que donessin usos alternatius a objectes comuns , com ara unes pinces de depilar , un botó o l'ull d'una nina .
Marily Oppezzo , la professora de psicologia de la Universitat Santa Clara que va liderar l'estudi , va definir com "resposta creativa " a totes aquelles que foren tant apropiades com originals .

En un primer experiment , els participants van completar una prova de creativitat de quatre minuts tant asseguts com caminant en una cinta caminadora .
I els resultats van demostrar que aquells que van fer la prova caminant no només parlaven més sinó que van aportar més idees i van demostrar una major creativitat .
De tres proves que es van realitzar amb voluntaris tant asseguts com caminant , es va comprovar que un 81%, 88% i 100% va ser més creatiu fent una passejada .

La majoria de voluntaris va tenir idees més originals mentre caminaven . "L'augment en la parla que es dóna al caminar podria haver contribuït" , diu Oppezzo en l'estudi , que afegeix que l'activitat de caminar també podria haver " incrementat la facilitat amb què s'activen memòries associades , per exemple , relaxant la competència inhibidora entre memòries i permetent idees amb menors nivells d'activació surtin a la superfície " .

Per comprovar que aquests resultats no van ser deguts a les característiques particulars dels voluntaris que van participar en l'experiment , es va demanar a alguns d'ells que realitzaran la prova dues vegades asseguts . Però la creativitat no va millorar la segona vegada .

Una altra prova va consistir a avaluar si caminar millorar la potència del cervell , permetent a l'individu elaborar més pensaments convergents . Per a això es va donar als voluntaris tres paraules i se'ls va demanar que suggerissin una quarta perquè tinguessin sentit en una frase .
Però en aquest cas el resultat va ser negatiu , és a dir , encara que caminar va millorar la creativitat dels participants no va augmentar la seva capacitat de tenir pensaments convergents .

També es va constatar que els efectes sobre la nostra creativitat no acaben un cop deixem de fer aquesta activitat , sinó que es mantenen en el temps .
Els investigadors tracten ara d'entendre el vincle entre caminar i tenir una major creativitat , ja que encara es desconeix quin efecte té el caminar sobre el filtratge dels nostres pensaments .
Potser el recomanable seria que anessin a fer una passejada per veure si se'ls passa alguna cosa pel cap.

FONT: Twitter @ bbc_ciencia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada