"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dimecres, 29 de juliol del 2015

HOMENATGE A EN PERE PUJOLÀS

Avui el món educatiu plorem la pèrdua d'un dels actius més grans dels últims temps, en Pere Pujolàs. En Pere que va desenvolupar la seva tasca educativa com a professor a la Universitat de Vic, entre d'altres ha estat un referent en l'aprenentatge cooperatiu.

Encara ressonen les seves paraules quan fa gairebé un any (setembre 2014) va compartir mig matí amb el nostre claustre del Col·legi Maristes Montserrat de Lleida. Amb una energia inusual en un home jubilat ens deia:
"Vosaltres que a la vostra escola prioritzeu els valors i la solidaritat... Quina metodologia més adient que el treball cooperatiu? No veieu com conjuga perfectament aprenentatge de continguts, inclusió de l'alumnat, respecte i col·laboració entre iguals... us adoneu dels beneficis que comporta?"

Clar i català, en Pere ens va despertar. Perquè una cosa és veure i l'altra és creure i gràcies als seus savis consells cada dia som més les persones que creiem en escoles plenes de valors, d'experiències compartides i de vida.

Comparteixo a mena d'homenatge una síntesi de la seva col·laboració amb les II Jornades Pedagògiques de Maristes Montserrat (gener 2015). En Pere ens va dir:

Citant H.Camara: "el somni d'una sola persona, sols és un somni. Un somni compartit és l'inici d'una gran i nova realitat"
Als alumnes els fem fer treballs en grup i mai els hem ensenyat com fer-ho. A treballar cooperativament se'n pot aprendre.
L'aprenentatge cooperatiu possibilita la participació, i la participació és necessària a l'hora d'aprendre. Encara som massa competitius -que no competents- a l'aula. Per ser competents ens necessitem els uns als altres. Posar els alumnes de 4 en 4 no assegura la participació, cal estructurar el treball cooperatiu, cal fer estratègia. 
Treballar en equip no és només un recurs, és un aprenentatge. Darrere la cooperació hi ha en joc un grapat de valors positius. 
L'objectiu és assolir aules inclusives basades en la participació. És just aspirar a una educació equitativa. A més, és necessari per aprendre a conviure. I no és una utopia, és possible! Un somni compartit per moltes persones és ja una realitat.

Recomanació lectora de David W. Johnson "Aprendizaje cooperativo en el aula".

GRÀCIES MESTRE PER LA TEVA SAVIESA I GENEROSITAT!

2 comentaris: