"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

diumenge, 1 de març del 2015

10 MANERES DE SER FELIÇ... avalades per la ciència!

Al diari digitals el confidencial hem trobat aquest interessant article que parla de la felicitat en base a conclusions científiques fiables. Diu així: 

La pràctica totalitat de les ciències ha estudiat què ens fa feliços i què no i les respostes són tan variades com investigacions s'han fet sobre el tema. El periodista Jeff Haden ha recollit algunes de les principals actituds que contribueixen a la nostra felicitat, basant-se en les observacions de Belle Beth Cooper. Aquestes són, entre d'altres, deu de les conclusions més sòlides.

1. Fes exercici. Encara que sigui durant 7 minuts.

Sovint pensem que no tenim temps per fer exercici, però només set minuts són suficients per fer-nos una mica més feliços. ¿No tenim set minuts del nostre atapeït horari?

L'exercici té un efecte tan profund en la nostra felicitat i al nostre benestar que s'ha convertit en una estratègia eficaç per combatre la depressió. Així ho provava un estudi citat en el llibre de Shawn Achor The Happiness Advantage. En ell tres grups de pacients deprimits van ser tractats amb medicació, amb esport o amb una combinació de tots dos. Els resultats són veritablement sorprenents: tots els grups van experimentar una millora. Però, van ser testats sis mesos després per comprovar si s'havien produït recaigudes. Un 38% dels que només havien pres medicació havia reprès la depressió, un 31% dels que havien combinat medicació i exercici havia recaigut igualment, i només un 9% dels que havien pal·liat la seva depressió amb l'esport havia recaigut als sis mesos.

Els beneficis de l'esport, però, no es limiten a les persones deprimides. Igual que els seus efectes són positius en aquestes, ho són en qualsevol que faci exercici i vulgui ser una mica més feliç al llarg del dia. Una bona opció és practicar running, el que et donarà una llibertat que és impossible aconseguir mitjançant altres esports.

2. Dorm més: seràs menys susceptible davant les emocions negatives

Dormir és molt important perquè el cos es recuperi de la seva activitat diària, i té efectes molt positius en la nostra alegria. Així ho confirmen Po Bronson i Ashley Merryman a NurtureShock, on al·ludeixen al fet que els estímuls negatius es processen en l'amígdala i els positius i els neutrals en l'hipocamp. La manca de son afecta amb més intensitat a l'hipocamp, de manera que les persones que dormen malament tenen més tendència a recordar amb intensitat els esdeveniments negatius i oblidar els positius.

L'afirmació se sustenta amb un experiment realitzat per Walker en el qual una sèrie d'universitaris privats de son havien memoritzar una llista de paraules. Recordaven el 81% de les paraules negatives, com càncer, i només el 31% de les paraules positives o neutres, com sol o bàsquet.

L'humor amb què afrontem les primeres hores del dia pot condicionar la jornada completa, de manera que és important descansar bé.

3. Passa més temps amb els amics i la família

Sona tòpic, però no haver passat el temps suficient amb els amics i la família és un dels principals penediments que expressa la gent abans de morir. Interactuar amb aquells que ens aprecien i als que apreciem reverteix positivament en el nostre estat d'ànim. Així ho explica Daniel Gilbert, professor de psicologia de Harvard: "Som feliços quan tenim família i som feliços quan tenim amics, i gairebé totes les altres coses que creiem que ens fan feliços són, en realitat, vies per tenir més amics i més família ".

En la mateixa línia, l'estudi Terman, recollit a The Longevity Project, concloïa que les relacions amb els altres són fonamentals per viure una vida llarga i feliç: "El benefici més clar de les relacions socials ve d'ajudar els altres. Aquells que ajudaven als seus amics i els seus veïns, aconsellant i cuidant dels altres, tendien a viure més que la resta ".

4. Surt al carrer amb freqüència

A The Happiness Advantage Shawn Achor recomana passar temps a l'aire lliure per augmentar l'alegria i el bon humor: "Reservar temps per estar a l'aire lliure quan fa bon dia proporciona grans avantatges, un estudi va revelar que passar 20 minuts al carrer quan fa bon temps no només propicia el bon humor, sinó que desencadena la reflexió i millora la memòria ".

Així, encara que sigui simplement en el descans per menjar, reserva uns minuts al dia perquè et doni l'aire.

5. Ajuda als altres

Per ser feliços nosaltres mateixos resulta imprescindible ajudar els altres, i 100 hores a l'any (dues hores a la setmana) sembla ser el número clau de temps que hem de dedicar a la resta. El Journal of Happiness Studies va publicar una investigació que al·ludia al fet que la gent a la qual se li havia encarregat comprar alguna cosa per a una altra persona experimentava una felicitat molt més gran que aquells que s'havien comprat alguna cosa a si mateixos.

Aquí expliquem per què la felicitat rau més en el donar que el tenir o millorar l'estatus social i laboral.

6. Somriu

No es tracta de fingir, però somriure ens pot fer sentir millor. Per descomptat, és important que el somriure sigui el producte de conrear pensaments positius, com afirma un estudi de la Michigan State University. Aquest suggereix que els que treballen de cara al públic, si forcen un somriure falsa al llarg del dia el seu estat d'ànim empitjora i acaben per deixar la feina. No obstant això, aquells que somriuen com a resultat de pensar en coses positives milloren el seu estat d'ànim i estan més alegres.

José Antonio Marina i el doctor Luis Rojas Marcos, dos dels grans pensadors d'Espanya, expliquen en aquesta entrevista a El Confidencial que "quan jo somric, expresso el meu benestar, però també augment meu benestar".

7. Planeja un viatge, encara que no vagis a fer-ho

El simple fet de planejar un viatge o un descans del treball pot contribuir al benestar. Un estudi publicat en el Applied Research in Quality Life mostrava que el major pic de felicitat s'experimentava durant la planificació de les vacances, més que durant el mateix viatge.

Això està lligat al sentiment d'anticipació. Com refereix també Shawn Achor, "un estudi va revelar que a la gent que pensava que anava a veure la seva pel·lícula favorita s'elevaven els nivells d'endorfina un 27%".

8. Medita

Un equip d'investigació del Massachusetts General Hospital va realitzar escàners cerebrals a 16 persones abans i després de la seva participació en un curs de meditació de vuit setmanes. L'estudi, publicat en Psychiatry Research: Neuroimaging, concloïa que després de completar el curs les parts del cervell associades amb la compassió i la consciència pròpia havien crescut, mentre que les parts relacionades amb l'estrès es reduïen.

A més, meditar sol relaxar-nos i clarificar la nostra ment, el que també contribueix a la nostra pròpia felicitat. A més d'augmentar la creativitat i la intel·ligència, com defensa el cineasta David Lynch.

9. Muda't prop de la feina

El temps que ens costa arribar al lloc del treball té un gran impacte en la nostra felicitat. Al cap ia la fi, és una cosa que fem dues vegades al dia, cinc dies a la setmana, i la gent a la qual li porta molt temps desplaçar-se o que ho fa de manera incòmoda és menys feliç. Així ho diu The Art of Manliness: "Mentre que moltes condicions no afecten la nostra felicitat a llarg termini perquè ens acostumem a elles, mai ens acostumem a l'esforç diari d'anar a la feina. De vegades el trànsit és espantós ia vegades no". Així ho deia també Gilbert: "Conduir en un embús és un tipus diferent d'infern cada dia".

10. Practica la gratitud

Estar agraïts per les coses que tenim. És molt important per ser conscients de la nostra felicitat i gaudir més. De fet, els participants d'un experiment lligat a la gratitud havien, en primer lloc, escriure una llista de les coses per les que estaven agraïts, i aquest simple fet ja va millorar el seu estat d'ànim. Sempre d'acord amb el refrany "és de ben nascut ser agraït".

De la mateixa manera que podem invertir diners en els altres, podem invertir el nostre temps, el qual resulta ser fins molt satisfactori i ens proporciona grans dosis d'alegria. 

FONT:  el confidencial

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada