"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

diumenge, 1 de desembre del 2013

GRAN DISCURS, GRAN MESTRE

Demolidor , realista i alhora esperançador discurs del veterà professor nord-americà John Taylor Gatto (1935 ) pronunciat el 30 de gener de 1990 quan va rebre el guardó de Mestre de l'Any de Nova York que li va ser atorgat durant tres anys consecutius. Diu així:

Dues institucions controlen a dia d'avui la vida dels nostres fills :
la televisió i l'escola , per aquest ordre . Tots dos redueixen el món real de saviesa , fortalesa , temprança i justícia cap una abstracció sense final i sense frens .

Les escoles estan dissenyades per a produir, a través d' l'aplicació de fórmules , éssers humans estandarditzats el comportament pugui ser predictible i controlat .

És absurd i anti - vital moure't d'aula en aula al so d'una sirena durant tots els dies de la teva infància natural en una institució que no et permet cap privacitat i que fins i tot te la treu al santuari de la teva pròpia casa demanant que facis els teus " deures" .

Necessitem tornar a pensar en les premisses fonamentals de l'escolarització i decidir què és el que volem que els nens aprenguin i per què.

Hem de tornar als nens lleure des de ja mateix perquè aquesta és la clau per l'auto- aprenentatge , i hem re - introduir-los al món real tan ràpid com sigui possible perquè el temps lliure pugui ser gastat en alguna cosa més que abstraccions .

John Taylor Gatto

FONT: http://www.elblogalternativo.com/2009/08/21/por-que-la-escuela-no-educa-discurso-de-john-taylor-gatto-maetsro-del-ano-en-nueva-york-durante-3-anos/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada