"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dilluns, 15 de desembre del 2014

VISITA A L' EKÄNGSSKOLA

La vida de tant en tant et regala experiències i aquest és el cas, gràcies al Projecte Comenius del Col·legi Maristes Montserrat de Lleida ( Young European Artists - YEA) un grup de 6 alumnes de 6è de primària i dos mestres varem visitar l'Ekängsskola (Suècia).




En aquesta escola vam conviure 3 dies amb mestres, alumnes i famílies. Viure amb ells el dia a dia ens va deixar moltes reflexions que volem compartir amb vosaltres. En desenvolupem 4 de molt senzilles :

La primera que salta a la vista és que en tot allò que fan es prioritza l'autonomia dels alumnes, tenen l'objectiu de potenciar la seva autoeficiència i cuiden l'espai, l'organització, les pautes i el material perquè així sigui. Fins i tot vam veure una farmaciola self service a la seva alçada...increïble. Al menjador van a dinar amb els mestres, cadascú agafa el menjar que vol i quan acaba neteja el seu lloc de taula, recull les restes orgàniques i torna plats i coberts a la cuina, vam observar que es tira poc menjar.

Una altra observació era l'ambient a les aules, els alumnes tenien llibertat de moviment per desplaçar-se i anar a buscar material o canviar de lloc de treball (les aules tenen molt espai). Tot i això ho feien en silenci i parlaven sense fer gens de xivarri per no molestar a la resta de companys, ho tenen molt integrat.

Els mestres a primera hora del matí explicaven l'horari del dia (de 8h a 14h) als alumnes, després deixaven una estona de debat on parlaven ordenadament i llavors la mestra donava per iniciada la classe. Les explicacions dels mestres eren senzilles i breus, dedicaven el seu temps a passar per totes les taules i anar aconsellant als nois i noies en allò que preguntaven. Ens va sorprendre la proximitat i empatia del professorat, el seu tracte cordial i proper amb els alumnes fomentava un bon ambient i complicitat.

Per acabar ens va cridar l'atenció la seva practicitat en tot, utilitzen pocs llibres de text, la seva Administració els facilita molts recursos curriculars de qualitat (llibres, material digital,...) fan molta producció escrita en llibretes i folis, cada setmana a la mateixa agenda fan una síntesi escrita, tenen classes desdoblades de costura i de fusteria, sempre exposen les produccions dels alumnes a les aules i al passadís, el material és comú i sempre disponible dins de l'aula, a la classe hi ha pala i escombra per recollir allò que embruten, tenen una mini cuina amb pica d'aigua a totes les aules, també espais annexos per anar a llegir quan acaben les activitats,... i molt més.

Us convidem a veure un recull fotogràfic que il·lustra la nostra exposició.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada