"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dilluns, 1 de desembre del 2014

20 ENIGMES

A l'espai web ACERTIJOS Y JUEGOS hem trobat un recull d'enigmes molt interessant que podeu fer servir per jugar en família o per plantejar algun repte als vostres alumnes. Compartim amb vosaltres una tria de 20 enigmes.

Sobretot no feu trampes i proveu d'endevinar les respostes sense mirar el solucionari de sota.


30) Un gos està lligat pel coll a una corda de 2 metres de longitud. Com podrà arribar a un saborós os situat a 4 metres d'ell?

31) El reverend Horaci Buenaspalabras anuncia que cert dia, a certa hora, realitzaria un gran miracle: durant vint minuts caminaria sobre la superfície del riu Hudson sense enfonsar-se en les seves aigües. Una gran multitud es va reunir per presenciar la gesta. El reverend Buenaspalabras  va realitzar exactament el que va afirmar que faria. Com ho va poder arreglar?

32) Si per cuinar un ou dur (s'entén de gallina) calen 8 minuts. Quant de temps es necessitarà per fer tres ous durs?

33) Un camió es queda encallat en creuar per sota d'un pont. Li sobren tot just dos centímetres. Se t'ocorre algun consell per donar-li al conductor?

34) On hi ha més peix a la terra o al mar?

35) Què té Adam endavant que Eva té enrere?

36) Què va passar el 17 de juliol de 1999 entre les 5 i les 6 del matí a Salsipuedes, pintoresc poble de la província de Còrdova?

37) Quan Déu va formar Adam, on li va posar la mà?

38) Com es pot portar aigua en un colador?

39) Et caus d'una escala de 6 metres i aterres sobre un camí de ciment, però no et llàstimes! Per què no?

40) Quina és la quantitat més petita de peixos que poden nedar amb aquesta formació: 2 peixos davant d'un peix, 2 peixos darrere d'un peix, i un peix entre 2 peixos?

41) Carolina viu al pis dinou d'un edifici. Cada vegada que puja a l'ascensor en planta baixa, prem el botó del quart pis, surt i camina la resta del camí cap amunt. Quan deixa el seu apartament, però, pren l'ascensor tot el trajecte fins a baix. Carolina preferiria anar en ascensor abans de caminar, així que per què fa això?

42) El teu interruptor de la llum és a la paret oposada a la del llit. No obstant això, pots apagar la llum i després saltar al llit abans que la cambra quedi fosc. No hi ha aparells especials en joc. Com és possible?

43) "Aquest lloro és capaç de repetir tot el que senti", li va assegurar a la senyora l'amo de la ocelleria. Però una setmana després, la senyora que el va comprar estava de tornada a la botiga, protestant perquè el lloro no deia ni una sola paraula. I no obstant això, el venedor no havia mentit. Podrà vostè. Explicar?

44) Una ampolla de vi, taponada amb un suro està plena fins a la meitat. Què podem fer per beure el vi sense treure el suro ni trencar l'ampolla?

45) A l'entrar una nit de molt vent en un refugi de muntanya, es troba UD. amb que té una sola llumí i hi ha, sobre la taula una espelma, i en la xemeneia uns troncs. Què encendria primer?

46) Com poden romandre dues persones a peu sobre un full de diari a un mateix temps, sense que puguin tocar-se, encara que volguessin? Naturalment, no es pot trepitjar fora del diari.

47) Un bóta ple de vi pesa 35 kg. Quan està ple just fins a la meitat, pesa 19 kg. Quant pesa la bóta buit?

48)  Aquell any va recórrer 5.000 quilòmetres canviant regularment les rodes, inclosa la de recanvi, perquè es desgastessin per igual. En arribar al quilòmetre 5.000, durant quants quilòmetres ha estat utilitzada cada roda?

49) Joc de daus. Li proposes a un amic o amiga que faci una columna amb ells estant tu d'esquena per no veure com els posa i li dius que després d'una sola mirada a la columna podràs endevinar la suma dels nombres que es troben entre donat i donat i entre primer donat i la taula (total de 7 cares). Saps calcular?

50) Tenir llibres a casa no té molt de mèrit. El lloable és llegir-los. A la prestatgeria de casa tinc el Quixot en dos magnífics toms. El primer tom té 683 pàgines i el segon 539. Un erudit corc que els ha vist ha aconseguit cavar una galeria que va des de la primera pàgina del tom 1 fins a la darrera del tom 2, a part de les saboroses tapes. El disgust ha estat gran i he d'avaluar els danys per portar-los a reparar. Em pots ajudar? Digues quantes pàgines ha perforat el famolenc corc.


Solucions:
30) Només s'ha de dirigir cap a l'os el més aviat possible, ja que està situat a 2 metres de l'altre costat de l'arbre.
31) El riu Hudson estava gelat quan el reverend Buenaspalabras es va passejar sobre les seves aigües.
32) Els mateixos 8 minuts, si els ponès junts a l'olla.
33) Desinflar una mica els pneumàtics.
34) A la terra. El mar està ple de peixos, encara no peixos.
35) La lletra A.
36) Una hora.
 37) En el braç
38) Congelada
39) Estaves parat sobre l'últim esglaó de baix de l'escala, o potser l'escala estava estesa sobre el pis.
40) Tres peixos en fila
41) Carolina és una nena petita i només pot arribar al botó del quart pis. Pot baixar sense problemes perquè no té inconvenients a aconseguir el botó de la planta baixa.
42) Fica't al llit mentre encara hi hagi llum fora i estaràs al llit abans que el quart quedi a les fosques
43) El lloro era sord.
44) Enfonsar el suro a l'ampolla.
45) La llumí, no hi ha dubte.
46) Senzillament, situem la plana del diari al llindar d'una porta oberta. Una persona es situa de peu a un dels costats, i l'altra, un cop tancada la porta, l'altre. El full de fusta els impedeix tocar-se sense haver de trepitjar fora del diari.
47) Si la bóta ple al màxim pesa 35 quilos i quan conté només la meitat de vi pesa19, el pes del vi que s'ha tret és de 35-19 = 16 quilos (mig bóta). Tot el vi de la bóta pesés 16 + 2 = 32 quilos, de manera que la bóta tindrà un pes de 35-32 = 3 quilos.
48) Com cada roda s'ha utilitzat durant les 4/5 parts del viatge haurà fet 4.000 quilòmetres. Cal no oblidar que el cotxe utilitza 4 rodes alhora ....
49) Tenint en compte que les cares oposades dels quatre sumen sempre 7, la suma de les vuit cares serà sempre 28 (4 x 7). Així, per saber quant sumen les 7 cares ocultes et bastarà amb restar de 28 el valor de la cara superior del costat que està damunt de tots. Si és un 5, la suma serà 28-5 = 23, etc.
50) Només les 2 pàgines esmentades. Si no t'ho creus, miren com queden col·locats els 2 volums en un prestatge i veuràs que la primera pàgina del primer tom queda al costat de la una pagina del segon tom, estant separades només per una tapa de cada volum.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada