"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

divendres, 6 de juny del 2014

10 FRASES I REFLEXIONS EDUCATIVES INSPIRADES EN STEVE JOBS

Al bloc JUSTIFICA TU RESPUESTA hem trobat aquest petit tresor, concretament un decàleg educatiu que en realitat és un recull de frases del fantàstic emprenedor Steve Jobs. Diu:

1 . "El disseny no és quin aspecte té . És com funciona . "
FUNCIONALITAT . Com a docent sempre has de perseguir per igual l'ètica i l'estètica , la bellesa i la funcionalitat . Cal esforçar-se per crear en les aules alguna cosa bell que puguis oferir als teus alumnes , alguna cosa amb un alt contingut estètic . Però aquest contingut estètic sempre ha d'estar lligat a la funcionalitat , sempre has de prioritzar que es pugui fer un ús del contingut que ensenyes . És un error centrar-se només en el contingut . Cal buscar al seu torn el costat estètic d'aquest contingut i donar-li una utilitat perquè els teus alumnes s'enamorin d'allò que ensenyes , d'allò que els ofereixes .

2 . "Estic convençut que la meitat del que separa als emprenedors reeixits dels no reeixits és la perseverança . "
PERSEVERANÇA . En els centres educatius es parla contínuament de productivitat . Jo prefereixo parlar de determinació i perseverança . Són aquestes dues qualitats les que forgen a les persones . L'escola està obsessionada a relacionar l'èxit amb els resultats , amb el producte final , quan del que es tracta és d'educar als teus alumnes des de la perseverança, la cultura de l'esforç , l'honestedat en el treball , el plaer per l'aprenentatge .

3 . " La creativitat consisteix simplement a connectar les coses . "
CREATIVITAT . Com menys productius siguin teus alumnes , més possibilitats tindran de ser creatius . Cal ensenyar per crear, no per copiar , ni memoritzar . La creativitat no és més que establir connexions , associacions d'idees . Aquest és el veritable repte que tens com a docent : ensenyar allò que els teus alumnes mai podran aprendre per si mateixos . Cal crear , construir , generar alguna cosa nova a través del potencial de cada un dels teus alumnes. Steve Jobs mai va ser productiu . Només cal que et fixis en els pocs productes que existeixen en una Appstore . Però aquests productes són el fruit d'una tremenda creativitat .

4 . "L'única manera de sentir-te satisfet és fer un gran treball i això només és possible estimant el que fan . Si encara no l'han trobat , segueixin buscant , no s'aturin . "
AMOR , PASSIÓ I ENTUSIASME . No es pot entendre la professió de docent sense tenir en compte l'amor cap a la teva professió , la passió que transmets en ensenyar i l'entusiasme que contagies als que t'envolten . Només cal que miris qualsevol Keynote en què Steve Jobs presentava un nou producte . És un autèntic plaer veure com transmetia sobre l'escenari, com contagiava la seva passió pel que feia . Així com has ensenyar , així és com millor aprendran els alumnes . I no oblidis una cosa tremendament important . Sempre que puguis, genera expectatives . En això Steve Jobs va ser un autèntic geni .

5 . " Preocupa't per la qualitat , molta gent no està preparada per a un entorn on l'excel · lència és el que s'espera . "
EXCEL · LÈNCIA . Com a docent , no has obsessionar per la perfecció del teu treball , sinó per aconseguir l'excel · lència dels teus alumnes . La gent no diferencia la perfecció de l'excel · lència i per a mi , per a Steve Jobs és una cosa essencial . La perfecció només busca l'inassolible perquè no accepta la imperfecció . La perfecció castiga l'error . Per contra , l'excel · lència no coneix límits . 

6 . "El teu temps és limitat , de manera que no el malgastis vivint la vida d'algú diferent . No et quedis atrapat en el dogma . "
LLIBERTAT . Deixa de gestionar el teu temps i comença a transformar-lo. Què vull dir amb això ? Doncs que has de començar a prendre decisions que siguin capaços de portar-te a la vida que realment sempre has volgut . Només transformant el temps , només qüestionant-te l'ús que fas del temps , seràs capaç de convertir-te en el que realment sempre has volgut en lloc de ser allò que t'han dit que siguis . Una vegada transformis el teu temps , seràs lliure per ser el que vulguis , seràs lliure per ensenyar com vulguis , allunyat de tot dogma i vells clixés .

7 . "És meravellós tenir una mentalitat de principiant . "
PERSPECTIVA . No hi ha educació possible sense tenir en compte la perspectiva . La perspectiva en el teu treball és essencial perquè d'ella es nodreix la teva autoconcepte , la percepció d'allò que fas , d'allò que ensenyes . No cometis l'error d'ensenyar sense pensar què vols que aprenguin els alumnes i com vols que ho aprenguin . Los sempre en compte i no dubtis a aprendre cada dia d'ells . Com més en compte tinguis als teus alumnes , més a prop estaràs d'ells i et reportarà enormes beneficis perquè faràs que augmenti la seva autoestima i la seguretat en ells mateixos . En l'educació de vegades es comet l'error de sobrevalorar l'experiència. Cal anar amb compte amb ella , perquè ens pot acabar robant la perspectiva, et pot apartar de l'actiu més important d'una classe : els alumnes.

8 . "El simple pot ser més fàcil que el complex. Has de treballar dur per mantenir el teu cap clar per fer possible les coses . Val la pena arribar fins al final amb això , perquè quan acabes pots moure muntanyes . "
SIMPLICITAT . Mai oblidis que l'important no és el que ensenyes , sinó com ho ensenyes . Per això , preocupa't d'ensenyar des de la simplicitat . Dedica temps no a la generació de contingut , sinó a la preparació d'aquest contingut . Pregunta't una i altra vegada si la manera que has explicat aquest contingut es podria millorar i si es pogués millorar, com es podria simplificar per arribar al major nombre d'alumnes . La simplicitat sempre va ser una norma essencial en el treball de Steve Jobs . Aquesta simplicitat ha fet possible que en un telèfon mòbil només hi hagi un botó .

9 . "Cada dia em miro al mirall i em pregunto : " Si avui fos l'últim dia de la meva vida , voldria fer el que faré ? "Si la resposta és no durant massa dies seguits , sé que necessito canviar alguna cosa . "
REFLEXIÓ . Com a docent , et pots passar la vida queixant-te o reinventant-te . Aquesta última decisió és la que farà de tu un docent diferent , un docent capaç d'ensenyar i d'inspirar . La queixa et condueix a l'immobilisme . La resignació condueix a l'avorriment . No obstant això , si reflexiones contínuament sobre la teva tasca docent , sempre veuràs que hi ha un ampli marge de millora . No deixis de fer-te preguntes i no paris de buscar les millors respostes . 

10 . " Canviaria , si pogués , tota la meva tecnologia per una tarda amb Sòcrates . "
PERSONES . He deixat aquesta frase per al final perquè és de les meves favorites i crec que dóna fe del poc que coneix la gent a Steve Jobs . El que has d'aprendre d'aquesta frase és que el major valor que tens a la teva aula sempre seran els teus alumnes. L'educació sempre ha de mirar per i per a les persones . Steve Jobs sempre ho va tenir clar . En aquest sentit , la tecnologia només és una eina per millorar la teva tasca docent , però mai s'ha de prendre com un substitut . Vull pensar que la tecnologia aplicada a la tasca docent et fa millor docent , però mai oblidis que ets tu el que deixaràs petjada en els alumnes , és a tu a qui recordaran pel que vas ser , pel que els vas ensenyar a través de la tecnologia . Dedica , per tant , temps als teus alumnes , són ells el major valor de l'educació .

FONT: http://justificaturespuesta.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada