"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dimarts, 21 de maig del 2013

AVANÇAMENT DE L'ADOLÈSCENCIA?!

L'Agustí i l'Helena, dos companys de secundària, ens envien aquest interessant article sobre l'avançament de l'adolescència. L'article és molt detallat i extens, des del bloc n'hem fet un resum. Aquest article es va publicar al diari EL PAÍS i al final de tot trobareu l'enllaç per si el voleu llegir complet.


Amb dents de llet i ja amb metxes


Si matem la infància "produirem fruits precoços que no tindran maduresa ni gust i que es podriran molt aviat". Qui parla és el filòsof francès Rousseau que ja a finals del XVIII no es mostrava partidari d'avançar les etapes de la vida. Especialment era contrari a escurçar la infància. En el seu Emili o l'educació sostenia que aquesta infància calia viure-la amb plenitud mitjançant el joc. Per això, exhortava els lectors a estimar i a "afavorir els seus jocs". 

El cas és que avui, els nois-especialment les noies-d'entre els 8 i els 12 anys transiten una preadolescència primerenca que els anglesos, tan amics d'inventar categories, diuen Tweenies o tweenagers (de la unió de teenagers, adolescents, amb wee, petitons). Les nenes juguen amb nines gòtiques, es maquillen (sense sortir de casa), posen a les fotos com si fossin actrius de Club Disney, exigeixen un mòbil o es desmaien per Justin Bieber quan a la seva edat els seus pares escoltaven Enrique i Ana.

"Si la infància neix amb Rousseau, podríem advertir que avui en dia i amb l'afany d'arrossegar els nens a l'esperit consumista, materialista i egoista, podríem estar sent responsables de la mort mateixa d'aquest fenomen cultural i evolutiu", assegura Preses de Andrés Tripero. Aquest professor de la facultat d'Educació de la Universitat Complutense considera que els adults estan permetent que els nens "es col · loquin a la mateixa altura", ambicionant econòmicament el mateix que els majors i adquirint de manera directa coneixements i actituds d'adult tot i no tenir la maduresa imprescindible.

Un exemple són les xerrades per a l'elecció de centre en passar de primària a secundària. La decisió que un nen vagi a un institut o un altre, compten sorprès un cap d'estudis, ja no recau en els pares-que van estudiar on van voler els seus-sinó en els fills, i és a ells a qui es dirigeix ​​la xerrada explicativa . "Els hem donat el dret a triar però no els hem ensenyat a reflexionar sobre per què això i no allò", lamenta el psicòleg Ángel Peralbo. La psicoterapeuta Mònica Manrique va al llibre Adolescents, una història natural (Duomo), de David Bainbridge, professor d'Anatomia i Clínica veterinària a la Universitat de Cambridge, per parlar des d'un punt de vista biològic de l'escurçament de la infància. "L'adolescència comença amb la pubertat, que implica una seqüència de canvis biològics que comencen abans a les nenes que en els nens. En ambdós casos s'ha avançat en els últims decennis als països occidentals ". 

Manrique, autora del bloc "Padres en apuros", distingeix diverses causes que expliquen aquest avançament de l'adolescència. No ho atribueix als gens, "perquè aquests no poden haver sofert canvis tan grans en tan poques generacions". Observa el sobrepès com anticipador de la pubertat, tot i que "encara queda molt per saber", precisa. "Podria existir un vincle entre l'inici de la pubertat i la llet de fórmula, que fa que els nadons creixin més ràpid. I un baix pes en néixer porta a que la pubertat s'anticipi fins a 10 mesos ".
Manrique creu que pot condicionar la precocitat una major cura de la salut-menys paràsits i infeccions i millor dieta-, un estatus més alt - "això es pot relacionar amb la millor nutrició" -, la latitud - "els finlandesos entren en la pubertat 1 any més tard que els grecs "- i l'estrès," que és una cosa que no és acceptat per tots els investigadors ".

"És veritat que hi ha un avançament biològic, no hi ha més que veure-ho. Però no va acompanyat d'una major maduresa. Aquests nens no són més responsables que els d'abans. Gairebé diria que les anteriors generacions no estaven tan perdudes i això que no tenien accés a tanta informació ", opina Peralbo. El professional culpa d'aquesta desorientació a les seves famílies. "Als nens se'ls apunta classe de tot, estan molt preparats, però no se'ls forma en intel · ligència emocional. En valors, en l'esforç. No saben valer-se per si mateixos i els pares estan desbordats. La sobreprotecció és un tema suat però és evident ", afegeix.
A partir dels 13 anys, les noies europees doblen els nois en casos de depressió i ansietat ia l'hora de puntuar la seva autoestima, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). "Tot sembla indicar que, en bona mesura, les adolescents estan sotmeses a més situacions d'estrès, violència, normes culturals i càrrega de treball que els homes", sosté Peralbo en el seu llibre d'autoajuda De nenes a malotas (L'esfera dels llibres ).

"Els nens són cada vegada abans adolescents, però també els seus pares no volen deixar de ser joves. Als 50 segueixen considerant-se, vesteixen i es comporten com a tals. De manera que l'adolescència s'allarga per dalt i per baix ", assenyala l'educador i psicòleg Alfredo Hernando. Només cal fer una volta per algunes botigues de roba interior per comprovar el furor que provoca entre les dones de 40 la gateta animada Hello Kitty, que ja va superar els 35. "El problema no és com vesteixin, sinó que no siguin capaços d'assumir el paper de pare i actuïn com a amics. Hem passat del pare autoritari que sempre tenia raó, a l'extrem contrari ".
"Jo no crec que els nens hagin canviat tant. Som nosaltres, els adults, i la societat els que ho han fet. Plató deia que sempre ens queixàvem de la generació següent ", sosté el psicòleg clínic Mark Beyebach. "Els pares estan menys presents i han delegat l'educació a les pantalles, en els mòbils. Els fills estan superprotegits: se'ls matricula a la universitat, se'ls busca col · legi major, porten la roba a rentar ... Viuen una infància amb drets però sense les obligacions dels adults ", opina el coautor de Com crear fills tirans (Herder). "Passen que els preparin la motxilla al descontrol total".

Beyebach considera que caiem en un parany: "Tenim un record idealitzat de la nostra infantesa". L'eix del canvi està, en la seva opinió, en el consumisme. "Hi ha moltes empreses amb grans interessos en el món infantil que pressionen perquè el nen consumeixi. Les crea frustració no tenir mòbil o iPad, saldo al telèfon ... La comunió és el paradigma del consumisme. Les famílies s'endeuten i això no és aprenentatge ". En ple enfonsament econòmic el malbaratament en la comunió s'està frenant. La despesa s'ha reduït un 45% en quatre anys i ronda els 1.700 euros el 2013, segons l'informe que cada any presenta la Federació d'Usuaris Consumidors Independents (FUCI). "Encara que amb la crisi s'hagi reduït la despesa, no sembla haver-hi una conseqüència positiva perquè queda la idea de consumir. Cal aprendre a tolerar la frustració ", diu Beyebach.
"Els nens finlandesos són menys marquistes que els espanyols tot i ser un país més ric. Han rebut, a l'escola ia casa, educació del consum responsable. Hi ha altres valors, es dóna més importància al públic. A Espanya vam arribar tard al consum, partint de capital social i cultural molt baix i per això no és raonat ", prossegueix Alonso. A menys formació intel · lectual, més gran és l'obsessió pel consum. "No tenen altres perspectives de gaudi cultural".
"L'adolescència és un invent del segle XX. Abans eres un nen i, quan als 11 o 12 començaves a treballar, et converties en un adult. Amb 12 anys les nenes ja eren mares ", recorda l'escriptor juvenil César Mallorquí. "Per això els començaments de la literatura juvenil són difusos, cap als anys setanta, mentre que els de la infantil estan clars".

"El 25% dels nens d'entre 8 i 12 anys a Espanya tenen mòbil. En el món neixen al dia tres vegades més smartphones que nadons. Al mercat hi ha disponibles 8 pastilles per al mercat infantil ", ens expliquen en el petit documental La generació Play-mòbil, de la revista Einnova de la Universitat Complutense.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada