"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dijous, 29 de novembre del 2012

DEMOCRÀCIA DIRECTA

Un company, el Marcel·lí, ens envia aquesta entrevista a Daniel Ordás un advocat suís amb arrels asturianes. Ens parla de la gestió de la democràcia a Suïssa.


Suïssa és l'exemple?
La democràcia directa a Suïssa, i com jo considero que s'hauria d'aplicar a Espanya, consisteix en dos elements: les iniciatives i els referèndums.

Iniciatives ciutadanes que es poden convertir en llei.
Si reculls prou signatures, el poble vota si vol o no vol aquesta llei, i a partir d'aquí entra en vigor com si l'hagués elaborat el Parlament.

... I si el Parlament fa una llei que no t'agrada, muntes un referèndum.
Sempre hi hauria un termini de tres mesos perquè el poble recollís firmes contra aquesta llei. Si són suficients es fa una votació popular, però el més important del referèndum no és el fet que es celebri.

És el fet que es podria celebrar.
El millor referèndum és el que mai té lloc, perquè aquesta espasa de Dàmocles fa que els partits polítics busquin un acord i una llei equilibrada per evitar que ningú se'ls rebot i els faci un referèndum.

Un país no pot estar tot el dia de referèndums.
Els parlaments suïssos tramiten centenars de lleis a l'any i només celebrem 20 o 30 referèndums anuals. Jo proposo concentrar les votacions populars en quatre caps de setmana. Però votar si s'ha de comprar avions caça o no, si cal pujar l'IVA o no ...

I creu que a Espanya la gent hagués votat a favor de la pujada de l'IVA?
Quan el poble considera que els béns comuns són seus, assumeix moltíssima més responsabilitat. De fet, a Suïssa hem pujat l'IVA per votació popular.

Doncs em sembla curiós.
A Espanya, el Govern ha pujat l'IVA un 3% sense explicar res i sense cap tipus de negociació amb els afectats ni amb l'oposició. A Suïssa discutim i negociem. Ningú volia pagar més impostos perquè caiguessin al sac trencat l'Estat. Al final el que va arribar a votació va ser si pujar l'IVA menys d'un 1% durant tres anys i només per tapar un forat de la Seguretat Social. A Espanya la majoria ho hauria acceptat.

Cert.
Aquí ho imposen, i l'únic que pot fer el ciutadà és donar la majoria absoluta als quatre anys després, i així va Espanya: donant batzegades des de fa trenta anys sense que els ciutadans tinguin la més mínima influència sobre la política real .

Doncs sí.
La democràcia directa és una altra manera de fer política, ni d'esquerres ni de dretes, no està ni a favor ni en contra de la pujada de l'IVA o els matrimonis gai, és una forma més participativa de fer política.

Llistes obertes, sí, però com?
A Suïssa, el ciutadà rep les paperetes de totes les llistes més una llista buida. I hi ha tres opcions: agafes la llista del partit que més t'agrada, la fiques al sobre i l'envies.

L'únic que podem fer aquí.
La segona opció és modificar la llista del partit que tries: ratllar els que no t'agraden, acumular els que t'agraden (a nivell cantonal pots donar fins a tres vots al mateix candidat, ia nivell nacional, dues), i pots introduir gent d'altres llistes.

Un Parlament molt democràtic.
La tercera opció és la llista buida: apuntes-hi els candidats que vulguis. Es calculen quants escons li correspon a cada partit i els ocupen els més votats.

¿Trien els ministres i les seves carteres?
A nivell cantonal, el ciutadà rep llistes de candidats i va barrejant els que li convé. Així es garanteix que el govern està sempre compost per gent de diferents partits. En total, a Suïssa tenim 7 ministres nacionals, en els cantons varia entre 5 i 7. Jo per Espanya proposo 9 en lloc dels 14 actuals.

No tenen president de Govern.
No Un dels ministres dirigeix ​​les reunions del consell i fan torns anualment.

Alguna altra proposta?
Els polítics milicians, és a dir, polítics que, com passa a Suïssa, no visquin de la política. Tots els parlamentaris, diputats i senadors segueixen exercint la seva feina, l'única excepció són els set ministres nacionals i els cantonals, que són de dedicació plena i reben un sou.

I els parlamentaris no cobren?
Reben unes dietes, però segueixen exercint la seva professió, i això és molt saludable perquè no existeix aquesta divisió entre ciutadà i polític, estan molt més a prop del poble i coneixen les necessitats.

També és més sa a nivell polític.
Sí, perquè no es converteixen en dependents de la política. Qui durant dues o tres legislatures és diputat deixa de ser reciclable per al món laboral, per això no és reelegit és aquí una desgràcia i s'inventen càrrecs ficticis i assessories estranyes.

Com es controla la corrupció i la manipulació?
N'hi ha a tots els sistemes, però en un tan transparent i amb tant control és més difícil. Si tens polítics milicians, tots els lobbies estan representats al Parlament i el ciutadà sap des del primer moment de quin peu coixeja cadascun.

Font: http://www.lavanguardia.com/lacontra/20121120/54355410631/la-contra-daniel-ordas.html # ixzz2DRI8E1GY

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada