"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

divendres, 20 de gener del 2012

De la competició a la COOPERACIÓ

Actualment la paraula que estem escoltant més és.... crisi.
I les preguntes ens venen a tots.
Per què?
Com hi hem arribat?
Com podem sortir-ne millor?
Què ha de canviar?

Seria molt agosarat de dir que hi ha una resposta definitiva a tot, segurament tot és molt més complexe però també estic segur que en el nostre entorn més proper podem fer alguna cosa per mirar i aprendre, per reflexionar, per canviar i en definitiva per millorar.
I d'aquí el títol de l'article, prou de competitivitat malsana i prou d'aquesta influència social que arriba a l'escola per projectar als nostres alumnes en aquest esquema. Un esquema que es reprodueix en persones abocades a la voluntat de posseir i sobre aquest valor gira la seva vida i el que és pitjor...els seus valors i la seva pròpia autoestima.

Per això una proposta de futur, una proposta de present... portar la cooperació al dia a dia escolar. I portar-la en tota la seva dimensió de valors i en tota l'essència de sumar i compartir coneixements. No és res utòpic, simplement ho hem d'organitzar bé. Moments de treball cooperatiu en grup, ben gestionats, amb pautes clares de treball, amb assessorament i seguiment dels mestres.

Comencem a caminar des de les escoles. Siguem pràctics, us poso exemples:

Un exemple de primària, amb un alumne que recorda les pautes bàsiques del treball cooperatiu....i un senzill exemple de secundària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada