"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dimarts, 22 de juliol del 2014

EL GRAN MESTRE CONFUCI

Confuci és el nom llatinitzat de la persona que es coneix a la Xina com Kong Zi o senyor Kong. El seu cognom és Kong i el seu nom personal, Qiu. Va néixer l'any 551 a.n.e. en el regne de Lu, a la part sud de l'actual província de Shangdon a l'est de la Xina. Els seus avantpassats havien estat membres de la casa ducal del regne de Song, emparentat amb la casa reial de Shang, la dinastia que va precedir la Zhou. 


Al llarg de la seva vida va ser conseller dels governants més poderosos de la Xina i va deixar-nos molts llegats de saviesa.

Un d'aquests llegats va ser anomenat per algun dels confucians posteriors: "principi d'aplicació d'un quadrat de mesura". Això es refereix al fet que un es fa servir a si mateix com a patró per regular la seva conducta. Al Dóna Xue o Gran Estudi, que és un capítol del Li Ji (Llibre dels Ritus), un recull de tractats escrits pels confucians en els segles III i II aC, es diu: 

"No facis servir el que no t'agradi en els teus superiors en emprar als teus inferiors. No facis servir el que no t'agradi en les teves inferiors en servir als teus superiors. No facis servir el que no t'agradi en les persones que estan davant per precedir les que estan darrere. No facis servir el que no t'agradi en els que estan darrere per seguir els que estan davant. No facis servir el que no t'agradi a la dreta, per mostrar cap a l'esquerra. No facis servir el que no t'agradi a l'esquerra, per mostrar cap a la dreta. Això es diu principi d'aplicar un quadrat de mesura. "

Al Zhong Yong o Doctrina del Just Mitjà, que és un altre capítol del Li Ji, atribuït a Zisi, nét de Confuci, s'assenyala: 

No facis amb altres el que no vulguis per a tu mateix ... Serveix al teu pare en la mateixa mesura que exigeixis al teu fill ... Serveix al teu governant en la mateixa mesura que exigeixis al teu subordinat ... Serveix al teu germà gran en la mateixa mesura que exigeixis al teu germà petit ... Dóna l'exemple procedint amb els teus amics en la mateixa mesura en què els exigeixis ... "

Us deixem un recull dels seus pensaments en forma de frases. Diu així:

Tria un treball que t'agradi i no hauràs de treballar ni un dia de la teva vida. 

Exigeix-te molt a tu mateix i espera poc dels altres. Així t'estalviaràs disgustos. 

Si ja saps el que has de fer i no ho fas llavors estàs pitjor que abans. 

Saber que se sap el que se sap i que no se sap el que no se sap; heus aquí el veritable saber. 

Em preguntes per què compro arròs i flors? Compro arròs per viure i flors per tenir quelcom pel que viure. 

On hi ha educació no hi ha distinció de classes. 

Qui tornant a fer el camí vell aprèn el nou, pot considerar-se un mestre. 

Es pot treure a un general el seu exèrcit, però no a un home la seva voluntat. 

Aprendre sense reflexionar és malgastar l'energia. 


Si no estem en pau amb nosaltres mateixos, no podem guiar altres en la recerca de la pau.



FONTS: història de la filosofia i http://www.proverbia.net/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada