"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

divendres, 25 d’abril del 2014

QUÈ HA DE SABER UN NEN ALS 4 ANYS?

Una companya d'infantil, la Carme, ens envia aquest article de l'Alicia Bayer que parla sobre l'absurda competitivitat que de vegades hi ha entre les famílies per demostrar la maduresa dels seus fills. La seva resposta aporta molta i bona reflexió al respecte. Al final del post teniu l'enllaç a l'article complet, el resum que us hem preparat diu així:



Fa poc , en un fòrum sobre l'educació dels fills , vaig llegir una entrada d'una mare preocupada perquè els seus fills , de quatre anys i un any i mig , no sabien prou. "Què ha de saber un nen de quatre anys ? " , Preguntava .

Les respostes que vaig llegir no només em van entristir sinó que em van irritar . Una mare indicava una llista de totes les coses que sabia el seu fill . Comptar fins a 100 , els planetes , escriure el seu nom i cognom , i així successivament . Altres presumien que els seus fills sabien moltes més coses , fins i tot els de tres anys . Algunes incloïen enllaços a pàgines amb llistes del que ha de saber un nen a cada edat . Només unes poques deien que cada nen es desenvolupa al seu propi ritme i que no cal preocupar-se.

Em va molestar molt que la resposta d'aquestes dones a una mare angoixada fora afegir més preocupació , amb llistes de tot el que sabien fer els seus fills i els d'ella no . Som una cultura tan competitiva que fins als nostres nens en edat preescolar s'han convertit en trofeus dels que presumir . La infància no ha de ser una carrera.

Per tot això , he decidit proposar la cistella del que ha de saber un nen ( o una nena ) de quatre anys :


  • Ha de saber que la volen del tot , incondicionalment i en tot moment
  • Ha de saber que està fora de perill i ha de saber com mantenir fora de perill en llocs públics , amb una altra gent i en diferents situacions . Ha de saber que ha de fiar-se de seu instint quan conegui a algú i que mai ha de fer alguna cosa que no li sembli apropiat, l'hi demani qui ho demani . Ha de conèixer els seus drets i que la seva família sempre li va a donar suport .
  • Ha de saber riure , fer el tonto , ser gamberro i utilitzar la seva imaginació . Ha de saber que mai passa res per pintar el cel de color taronja o dibuixar gats amb sis potes .
  • Ha de saber el que li agrada i tenir la seguretat que se li va a deixar dedicar-s'hi . Si no li ve de gust res aprendre els números , els seus pares han de adonar-se que ja els aprendrà , gairebé sense voler , i deixar que en canvi es dediqui a les naus espacials , els dinosaures , a dibuixar oa jugar al fang .
  • Ha de saber que el món és màgic i ella també . Ha de saber que és fantàstica , llista , creativa , compassiva i meravellosa . Ha de saber que passar el dia a l'aire lliure fent collarets de flors , pastissos de fang i casetes de contes de fades és tan important com practicar la fonètica . Més ben dit , molt més .

Però més important és el que han de saber els pares :

  • Que cada nen aprèn a caminar , parlar , llegir i fer càlculs al seu propi ritme , i que això no influeix en absolut en com de bé camini , parli , llegeixi o faci càlculs després.
  • Que el factor que més influeix en el bon rendiment acadèmic i les bones notes en el futur és que llegir als nens de petits . No les fitxes , ni els manuals , ni les guarderies elegants , ni les joguines i ordinadors més rutilants , sinó que la mare o el pare dediquin una estona cada dia o cada nit ( o ambdós ) a seure a llegir-los bons llibres .
  • De ser el nen més llest o més estudiós de la classe no ha significat ser el més feliç . Estem tan obsessionats per tractar de donar als nostres fills totes les " avantatges" que el que els estem donant són unes vides tan pluriempleadas i plenes de tensió com les nostres. Una de les millors coses que podem oferir als nostres fills és una infantesa senzilla i despreocupada .
  • Que els nostres nens mereixen viure envoltats de llibres , naturalesa , estris artístics i la llibertat per explorar . La majoria de nosaltres podríem desfer-nos del 90% de les joguines dels nostres fills i no les trobarien a faltar , però algunes són importants : joguines com les construccions , joguines creatives, els materials artístics de tot tipus ( bons ) , els instruments musicals ( tant clàssics com multiculturals ) , disfresses , i llibres i més llibres ( coses , per cert , que moltes vegades es poden aconseguir molt barates en botigues de segona mà) . Necessiten llibertat per explorar amb aquestes i altres coses , per jugar amb piles de mongetes seques al tamboret ( supervisats , és clar) , pastar pa i posar-ho tot perdut , usar pintura , plastilina i purpurina a la taula de la cuina mentre fem el sopar encara que ho esquitxin tot , tenir un racó al jardí en què puguin arrencar l'herba i fer un calaix de fang .
  • Que els nostres fills necessiten tenir-nos més . Hem après tan bé això que necessitem tenir cura de nosaltres mateixos que alguns el fem servir com a excusa perquè altres tinguin cura dels nostres fills . És clar que tots necessitem temps per a un bany tranquil , veure els amics , una estona per aclarir el cap i, de tant en tant , una mica de vida a part dels fills . Però vivim en una època en què les revistes per a pares recomanen que tractem de dedicar 10 minuts diaris a cada fill i preveure un dissabte al mes dedicat a la família . Quin horror ! Els nostres fills necessiten la Nintendo , els ordinadors , les activitats extraescolars , les classes de ballet , els grups organitzats per jugar i els entrenaments de futbol molt menys del que ens necessiten a NOSALTRES . Necessiten a uns pares que se senten a escoltar el seu relat del que han fet durant el dia , unes mares que se senten a fer manualitats amb ells , pares i mares que els llegeixin contes i facin tonteries amb ells . Necessiten que donem passejades amb ells en les nits de primavera sense importar que el petitó vagi a 150 metres per hora . Tenen dret a ajudar-nos a fer el sopar encara triguem el doble i treballem el doble . Tenen dret a saber que per a nosaltres són una prioritat i que ens encanta veritablement estar amb ells .

I tornant a aquestes llistes del que saben els nens de quatre anys ...

Sé que és natural comparar als nostres fills amb altres nens i voler assegurar-nos que estem fent tot el possible per ells . 


Què necessita un nen de quatre anys ?

Molt menys del que pensem , i molt més .



FONT: www.huffingtonpost.es


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada