"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

divendres, 31 de gener del 2014

XERRADA DANIEL GABARRÓ

El passat dissabte 25 de gener i en el marc de les I Jornades Pedagògiques Maristes Montserrat  de Lleida en Daniel Gabarró va fer una xerrada sota el títol de: 
"Com educar els nostres infants i joves per a la felicitat?"

La Imma ens ha fet arribar un recull d'idees clau que va escriure i des del bloc les volem compartir amb tots vosaltres.


FELICITAT…

“Viure amb pau amb un mateix i amb harmonia amb l’entorn”

La vida és complexa però la felicitat és possible aquí i ara.


ERROR COM A DRET

Si no m´equivoco no puc aprendre. Faig el que decideixo fer i n´assumeixo les conseqüències. Serveix per a infants, joves i adults... per tothom.

AJUDAR

“fer per una persona el que ell no pot fer”

Com ajudem?
- oferint la nostra ajuda per quan ho necessiti i fer-li saber que pot contar amb nosaltres.
- si la persona ho pot fer ella, ens hem de retirar.
- saber si em correspon a mi o no ajudar-lo. Acceptar també la retirada per a que intervingui un altra persona. Si no em correspon i ajudo, creo una interferència.


EMOCIONS

Serveixen per coneixer-nos ja que podem trobar informació en elles (si ens preguntem per què em mou aquesta emoció?)

- NO SERVEIXEN PER ESTIMAR-NOS NI RELACIONAR-NOS
Les emocions són variables...avui estic bé, demà no, avui estic content, demà enfadat.
Si les relacions les basem amb les emocions, aquestes relacions també seran variables, inestables, i pots passar de l´amor a l´odi perquè s´estima des de les emocions.
Si jo t´exigeixo a tu que em facis sentir d´una manera o una altra...ERROR EXTRAORDINARI, perquè què passa el dia que no em fas sentir bé?

- LES RELACIONS S´HAN DE BASAR AMB L´AMOR que no té polaritat, sempre és pur i igual. Estimar a l´altre com és, no com vols que sigui. Si és desde l´amor, ets capaç d'acceptar i dir que alguna cosa no encaixa entre tots dos i, si és el cas...posar distància.


NENS, NENES, JOVES,...
Ja és, no cal afegir ni treure res, té l´essència de tot el que cal tenir. No serà persona quan hagi estudiat..o tingui un treball...ja són perfectes en el seu interior, aquí i ara.

PLUJA D´IDEES
- posar en dubte papers i rols socials (home fort, que no plora, agressiu..nena "hello kity"...). N'hem de parlar obertament.

- no sobreprotecció en bombolla, perquè tot el que no haguem explicat i es trobin fora de la bombolla, ho entendran com a dolent i no en voldran parlar (sexe, drogues, abusos....). Parlar amb naturalitat, buscar els moments per fer-ho.

- vincles d´amors que fereixen. No per estimar més li fas més bé. De vegades dins de la mateixa familia hi ha aquests vincles... cal deixar distància.

- no negar les emocions negatives (por, rabia, enuig...) cal parlar-les i posar-hi nom.

1 comentari: