"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

divendres, 24 de gener del 2014

LLIBRE RECOMANAT: Pedagogia. Llocs comuns de conceptes clau

Així es titula el llibre de Philippe Meirieu "Pédagogie . Des lieux communs aux concepts clés". Una recomanació que ens arriba via twitter per part de Jordi Domènech. El resum del llibre el trobareu en un enllaç de "Cuadernos de Pedagogía".
Podeu llegir-lo a: 


Comença dient...


"El conformista es troba sempre en el costat correcte , té totes les respostes clares al seu cap. És un concentrat d'opinions , que porta sota el braç dos o tres diaris ,que vol pensar , pensa d'oïdes .

[ ... ]

S'entrena a lliscar pel mar de la majoria ,
és una espècie molt comuna , que viu de paraules , de converses ,a la nit somia i apareixen somnis d'altres somiadors . "


Aquesta cançó del cèlebre cantant Giorgio Gaber ( Il conformista ) ressona al meu cap durant tota la lectura d'aquest llibre . Sense aquesta àcida ironia de Gaber , i amb una constant honestedat i preocupació per donar al seu discurs proximitat al que passa realment en l'educació, Meirieu es planteja en aquest text quina part dels discursos de renovació pedagògica ha aconseguit arribar a l'actualitat . Constata l'autor que les idees revolucionàries en educació que van veure la llum fa un segle es troben avui presents en l'educació actual més com arquetips inalterables que com a punts de partida de la reflexió pedagògica que els va engendrar .

Meirieu recorre , al llarg de cinc capítols , alguns d'aquests elements clau de renovació pedagògica , alertant contra les formulacions naïf i el caràcter de mantres dogmàtics que solen revestir . Les metodologies actives , la motivació , la individualització de l'aprenentatge , la creativitat de l'alumne, l'educació en ( i per ) la llibertat , segons Meirieu , s'estan convertint en eslògans despullats de les incòmodes , però saludables , contradiccions internes que les van generar . No estem perpetuant rols en treballar en grups heterogenis ( dirigents , treballadors , aturats ) ? Té sentit defensar la màxima " treballa i tindràs èxit " ?  Individualitzar els objectius no és una forma d'elitisme ? Quanta estigmatització cap en un diagnòstic ? L'atenció a la diversitat tanca l'alumne en els seus propis símptomes ? Per què el temps escolar no s'ajusta a les activitats d'aprenentatge, en lloc de fer-ho a l'inrevés ? Què és pitjor , fer l'alumne una víctima del seu entorn social o un culpable del mateix ?

No és Meirieu innocent , i deixa ben clar que l'anàlisi d'aquestes contradiccions , necessari cap a una nova ecologia del coneixement que es declara emancipadora , no sembla tenir cabuda en un sistema educatiu en fallida que s'acontenta amb "gestionar fluxos " mitjançant taules Excel i proletaritzar al seu professorat , convertint-lo en agent aplicador de propostes , en lloc de en actor del canvi . Tanmateix, i admetent el valor que han tingut durant 100 anys aquests llocs comuns com mobilitzadors d'innovació educativa , el que Meirieu proposa per als alumnes - "un domina realment una competència només quan ha comprès el principi " - és també cert per als educadors , als quals adverteix manejar amb delicadesa la conversió dels principis pedagògics en estratègies didàctiques .

El text es troba acompanyat de cites i - com no podia ser d'una altra manera - referències a figures clau de la pedagogia : Piaget , Freinet , Montessori , Makarenko , Pestalozzi . Aquest és un relat sense concessions , que revela la naturalesa contextual i política de la renovació pedagògica , amb abundants descripcions d'experiències - per fi , no totes reeixides ! - Que mostren una pedagogia creativa , prospectiva i crítica , allunyada de concepcions quantitatives positivistes o de receptes màgiques .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada