"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

divendres, 2 d’agost del 2013

INTRODUCCIÓ A LA PEDAGOGIA WALDORF


La pedagogia Waldorf va ser fundada el 1919 per Rudolf Steiner i des de llavors hi ha centenars d'escoles que segueixen aquesta metodologia a tot el món. Christopher Clouder és el president de la Federació d'Escoles Waldorf.
La idea fonamental és que l'educació ha de respectar i donar suport al desenvolupament fisiològic, psíquic i espiritual del nen. Per aconseguir un bon desenvolupament intel · lectual ha d'haver una base emocional sòlida.

L'ensenyament es divideix en septennis (cicles de set anys), sent el primer el comprès entre els 0 i els 6 anys. Clouder comenta que en aquesta etapa l'aprenentatge ve a través del joc. Els objectius se centren a estimular els sentits i la imaginació i en enfortir la voluntat de cada nen.
Els nens necessiten sentir-se acompanyats i segurs per poder desenvolupar les seves virtuts: "Quan ells saben que els adults al seu voltant respecten aquests talents, poden fer-lo créixer ", comenta.
El més important en aquestes edats és que els nens siguin nens: "Hi ha molt temps per ser adult i molt poc per ser nen". Això vol dir que juguen i aprenen amb el moviment, deixant una mica de banda la típica disposició de les escoles tradicionals en què els nens aprenen asseguts en una cadira.
Si en aquesta prima el joc sobre totes les coses molts pares i lectors es preguntaran: "I quan estudien?". La resposta és que ho fan a partir del segon septenni, és a dir, en el primer període no els ensenyen a llegir ni a escriure encara que això no vol dir que es desatengui aquesta faceta: "A través del joc se'ls donen les capacitats del llenguatge perquè en la següent etapa aprenguin ràpidament a llegir i escriure. El fonamental és que percebin que aprendre és una experiència alegre, així passen a la segona etapa amb moltes ganes d'aprendre. "
Des de la pedagogia Waldorf tracten de permetre que els nens tinguin desafiaments en l'educació des d'una perspectiva integral. Tan important és el què s'aprèn com el com s'aprèn i per això atorguen especial importància al creixement personal i l'establiment d'un bon grau d’empatía.
Perquè els nens siguin feliços i perquè s'estableixi un clima de cooperació i de sentiment de grup format per persones de la mateixa vàlua cada nen ha de competir amb si mateix, no amb els seus companys, aquesta educació emocional els dóna seguretat i capacitat de col · laboració.
Clouder parla també d'un problema greu en la infància actual com és la hiperactivitat i / o el dèficit d'atenció i ho atribueix al fet que convertim als nens en consumistes. El consum, per definició, mai se satisfà, sempre hi ha alguna cosa millor, i els nens són molt vulnerables a això "ja que tenen" massa obligacions. La tensió d'enfrontar-se els altres i la que suporta un suspens és un drama en la seva vida".
En referència a l'importantíssim paper dels pares en l'educació dels nostres fills comenta que "ser pare avui dia és difícil, perquè l'extensió de la família tradicional s'ha perdut i amb ella la diversitat de models. També han perdut el contacte amb la natura, que és molt nutritiva per a ells. El meu consell seria que els pares siguin conscients que els seus fills necessiten naturalesa i temps, perquè la paraula que més senten és corre. Einstein deia que si vols que el teu fill sigui savi, explica-li històries, i si vols que sigui més savi encara, explica-li més històries.
La filosofia de treball de les escoles Waldorf s'assembla bastant a l'empleada a Finlàndia, de la qual ja vam parlar en nadons i més. No aprenen a llegir ni a escriure fins als set anys i si a algun nen li costa li permeten començar a enviar també als vuit. Pot resultar paradoxal, però els finlandesos són els que millors resultats acadèmics obtenen segons l'informe Pisa (Espanya està en el lloc 35 dels 57 països participants).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada