"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dijous, 27 de desembre del 2012

POEMA DE TERESA DE CALCUTA


Aquesta és una adaptació del famós poema de la Mare Teresa de Calcuta. Imaginem-nos per un moment que Teresa de Calcuta vingués a passar un temps a l’escola, segurament ens hagués demanat una atenció especial pels alumnes amb més necessitats. 

He conservat el text original (negreta) i amb tota la humilitat he afegit apreciacions per parlar de l’escola que volem.

El dia més bonic: Avui que estem a l’ecola compartint la nostra vida amb companys, companyes, alumnes i famílies.
La cosa més fàcil: Equivocar-nos, per això hem de fer equip perquè entre tots serà més complicat que ens passi però perquè si passa siguem capaços de perdonar-nos i tornar a començar.

El més gran obstacle: La Por. Hem de ser agosarats educativament, sempre amb els valors per davant i vetllant per fer una bona atenció a la diversitat del nostre alumnat.
L'arrel de tots els mals: L'egoisme que veiem en persones del nostre voltant. Per això hem de fomentar el treball en equip en tota la gestió del centre i també entre els nostres alumnes.
El pitjor error: La guerra. Lluitarem  per ensenyar als nostres alumnes a conviure de la millor manera possible i ho farem a les tutories i també en el nostre dia a dia.
La distracció més bella. El treball. Hem de fomentar el gust per buscar la qualitat educativa en el nostre centre amb bona formació, amb propostes constructives, amb la difusió de bones pràctiques, ...
La pitjor derrota: el desànim. Des de la nostra responsabilitat hem de regar als nostres alumnes perquè no caiguin en el desànim.
Els millors professors .Els nens. Si fem la nostra tasca pensant que els alumnes en són l’epicentre tot anirà bé. Els hem de deixar participar, hem de cedir-los més confiança, ens hem de deixar sorprendre per ells perquè tenen molt a dir i perquè són part de la nostra comunitat.
La primera necessitat .Comunicar-se. Com a educadors som model en aquest sentit i la nostra comunicació ha de ser propera i clara.
El pitjor sentiment: La rancúnia , que mai floreixi en les persones i menys en la nostra escola. Si alguna vegada algú de nosaltres es sent malament per una decisió ho ha de compartir, podem estar en desacord per diferents motius però sempre cuidant molt el respecte personal.
La persona més perillosa. El mentider. Ensenyem des de ben petits als nostres alumnes el valor de la sinceritat.
La ruta més ràpida: El camí veritable que seguirem si sabem ser naturals i ens sabem guiar pels bons valors.
La major satisfacció: El deure complert.  En això tenim experiència, juntes, notes, informes, cursets de formació, material didàctic,...
El millor remei: L'optimisme. Que mai falti el bon humor i la simpatia entre nosaltres, alegra la vida.
Les persones més necessàries: Els pares. Han estat els nostres primers mestres, sempre els portarem  al cor. Nosaltres a l’escola també fem de pares i mares.
El més imprescindible: La llar. La nostra llar també és l’escola, cuidem els de casa nostra i cuidem el caliu a la nostra segona llar.
El millor regal: El perdó. Quan ens equivoquem, quan s’equivoquin companys... ajudem-nos del perdó, és us gran acte de renovació personal.
El sentiment que més et bloqueja. La tristesa. Estarà present entre nosaltres, això és inevitable... sempre hi ha moments de tristesa per pèrdues , per malalties,... deixem que faci el seu curs però després busquem la llum.
El que et fa més feliç: SER ÚTIL ALS ALTRES. Nosaltres com a educadors i amb la responsabilitat que tenim hem estat i seguirem tenint la santa responsabilitat de ser útils... seguim amb aquesta actitud de servei i farem la casa molt gran.
La força més potent del món: LA FE. La fe és la més gran de les confiances, ens ajuda a transcendir tots els nostres valors. Deixem-nos guiar per la fe més natural, la integradora,la de l’amor incondicional,  la de Jesús, Maria, Casaldàliga, Teresa de Calcuta, germà Maine,...
La sensació més agradable .LA PAU. Perquè és la plenitud de la convivència perquè la Pau és el país de la gent que estima, fem de l’escola un lloc de molta Pau.
La més bella de totes les coses. L’AMOR perquè és el millor que podem oferir com a persones, estimem-nos en fraternitat .Fem-ho avui, fem-ho ara, fem-ho durant tot el curs treballant plegats, unint forces, escoltant als nostres companys i companyes i educant des de l’estima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada