"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dijous, 4 de febrer del 2016

POSEM EN VALOR ELS CENTRES FORMADORS

El passat 3 de febrer es va realitzar el seminari interuniversitari MIF (Projecte per la millora i innovació en la formació de mestres) a la UdL. En aquest seminari hi van participar representants de totes les universitats de Catalunya que formen professorat.
La nostra escola va estar convidada a participar i moderar una de les taules rodones per la llarga tradició de centre formador. El col·loqui final va tenir diferents eixos de debat, com ensenyar als practicants a tenir una mirada reflexiva de la seva pràctica educativa, posar en valor l’esforç del professorat de les escoles i facultats amb l’acompanyament que fan i la recerca de mecanismes que garanteixin una millor coordinació entre tutors de les facultats i dels centres. 
També es va destacar el projecte innovador de formació dual (Alternança) on des del 1r curs els alumnes de la UdL combinen practiques al centre (2 dies) i classes a la facultat (3 dies). La nostra escola forma part d'aquest projecte d'innovació des del seu inici ara fa 4 anys. Aquest curs 2015-16 acollim 9 futurs mestres que han decidit seguir aquest itinerari amb més pràctica educativa.

Durant la taula rodona previa a les conclusions finals del seminari vam compartir aquesta carta que s'envia als alumnes que inicien les pràctiques a l'escola. És una carta senzilla que convida als futurs educadors i educadores a fer una mirada clara de la professió posant per endavant la recerca de la seva vocació. Diu així:


Benvinguts i benvingudes!
Som centre formador, tenim una llarga tradició d'acollida i formació de futurs docents. A l'escola creiem i apostem per la qualitat educativa i un signe més d'aquesta és el vostre acompanyament perquè l’experiència que gaudiu us faci créixer profesional i, sobretot, personalment.

Volem compartir 4 consells per començar amb bon peu i només amb allò indispensable:

·actueu, no sigueu observadors de la ONU, parleu amb les tutores i els tutors, demaneu-los consell però actueu... com diuen en castellà "El movimiento se demuestra andando".
·motiveu, és una de les claus a la nostra feina. Qui sap motivar els alumnes ja té un bon tros de terreny guanyat al bon aprenentatge i, sobretot, al cor dels seus alumnes.
·estimeu, us recordem la frase de l’humil sacerdot francés Marcel·lí Champagnat, fundador dels germans maristes que fa 200 anys va dir:  "Per educar, cal estimar". Així de senzill, així de gran!
·reflexioneu, sempre, sempre s'ha de fer revisió de la nostra acció docent, amb l’autoexigència justa per millorar. No penseu que aquell nen o nena no pot fer més, penseu què podem fer nosaltres per fer-lo arribar per fer aquella passa de més... aquest és un bon camí però recordeu tot canvi comença en allò personal mai en allò acadèmic.
I perquè reflexionar?…doncs per tornar a començar la roda i actuar millor, motivar amb més cura, estimar de debò i tornar a repensar-ho tot.

L'últim consell és que amplieu tot això amb els vostres tutors i tutores de Maristes, tindreu la sort d'estar amb bons professionals, no perdeu detall. Bé, els educadors de l'escola us desitgem el millor i us acompanyarem en aquest bonic camí.
Que tingueu un viatge ple d'aventures satisfactòries i bon aprenentatge!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada