"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

divendres, 1 de maig del 2015

MINDFULNESS

Des del blog EDUCACIÓN 3.0 us fem arribar un resum de les propostes del mindfulness.


Què és el mindfulness?

És una paraula anglesa emprada per traduir 'sati', un terme de l'idioma pali (llengua nativa del nord de l'Índia) que denota  consciència, atenció i recordo, i que s'ha traduït com 'atenció plena'; això vol dir que cal centrar l'atenció en el moment que es viu, estar atents a l'aquí i l'ara.
Mindfulness és una tècnica que serveix per entrenar i millorar el 'múscul' de l'atenció, de la mateixa manera que es fa esport o s'entrena un determinat múscul del cos al gimnàs per enfortir-lo. Per aconseguir aquesta atenció plena, cal ser capaços de sincronitzar el que succeeix al nostre voltant amb el que passa dins d'un mateix. Aquest acostament específic, el fet de prestar atenció de forma conscient a la realitat, millora el focus mental i el funcionament i rendiment acadèmic.
El psicòleg William James ja va advertir en 1890 sobre la importància de portar una i altra vegada, de forma voluntària, l'atenció al moment present. Ell entenia que una educació dirigida a millorar el control de l'atenció podia establir les bases per a uns sòlids aprenentatges. Per la seva banda, el metge nord-americà Jon Kabat-Zinn va introduir aquesta pràctica en el model de salut occidental, definint la Tècnica Mindfulnes de la següent manera: "Prestar atenció de manera intencional al moment present, sense jutjar". Les dues grans tècniques en què es recolza són: la respiració i la relaxació.

Beneficis principals

La pràctica de mindfulness, o atenció plena, ensenya a aclarir la ment per facilitar el treball realitzat, sent capaços de crear un espai interior pel que, com més es practiqui aquesta l'atenció plena, més gran serà. Aquesta tècnica, així mateix, ajuda a apreciar el que la vida ofereix en cada moment ja no jutjar, criticar o avaluar. Serveix també per aconseguir canvis permanents en el funcionament cerebral (Neuroplastia), aconseguint millorar el nivell d'atenció. També comporta beneficis per a la salut i importants millores psicològiques: gestió de l'estrès, control de l'ansietat, un major equilibri emocional ...

Com començar a practicar-lo?

Pot començar a posar-se en pràctica amb els anomenats 'minuts amables', és a dir, temps que es dedica per centrar-se en la respiració (inspirant i expirant) i deixant que els pensaments passin. Per aconseguir-ho, cal seure en posició de meditació o sobre una cadira, mantenint l'esquena recta però no rígida, el cap dret, ulls tancats i mans sobre les cuixes.
Així, per exemple, 1 minut vermell amable és recomanable quan cal enfrontar-se a una situació tensa i inesperada. Mentrestant, 3 minuts grocs amables són recomanables per començar el dia o quan es vagi a iniciar una nova activitat. També poden realitzar exercicis d'atenció quotidiana i centrar-se en el que un fa i viure en mode experiencial i no en mode narratiu, gaudint de les petites accions del dia a dia.

FONT:  EDUCACIÓN 3.0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada