"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dimarts, 13 de març del 2012

JOCS OBLIDATS

Una companya de l'escola, la Mavi, m'envia una notícia de La Vanguardia on parla d'actuacions que fan en diferents escoles per educar en el joc a l'hora del pati. Una d'elles és molt concreta "El dia sense futbol" , podeu llegir l'article complert a:


Us deixem una part de l'article on parla de jocs de tota la vida, jocs en perill d'extinció. Diu així:

Jocs oblidats?
Quan els nens juguen al carrer es creen grups diversos, de nois i noies de diferents edats. Uns aprenen d'altres. Així es transmeten els jocs. Però ara els nens juguen molt menys al seu aire, al carrer o la tradicional plaça del poble. Alguns jocs han quedat, doncs, alguna cosa oblidats. Agustí Olivares, professor del centre Thau, explica que el projecte educatiu que segueixen ha aportat noves alternatives de joc als alumnes:L'esbarjo no és només un lloc on els nens campen a plaer. També és un lloc on continuar la tasca educadora, coincideixen Agustí Olivares i Imma Marín. Els jocs aporten noves formes de relacionar-se amb els companys de classe, ensenyen normes, generen conflictes que cal aprendre a resoldre. "Alguns mestres creuen que no cal intervenir a l'hora del pati per garantir la llibertat, però no és cert. La llibertat en l'esbarjo es millora aportant elements de joc diversos i diferents espais on els alumnes puguin estar, no es tracta de dirigir , sinó d'acompanyar ", assenyala Marín.

Tazoz o 'patacons'

Divertir no és gens car. Les modernes videoconsoles Wii o els helicòpters teledirigits que aquesta passada Nadal es van posar de moda sobrepassen els 100 euros, i sí, són entretinguts. Un Tazo o Pataco fet amb un tros de cartró també ho pot ser. És el joc estrella entre els alumnes de primària del centre Thau, per exemple. Aquests estudiants han agafat baralles de cartes velles i les han dividit en terços. Les retallen i fan un Tazo quadrat. Dibuixant unes línies al terra del pati poden crear un camp on disparar els tazos. Una variant del joc inclou un tros de sola vella de sabata-nova també val-. Col · loquen els tazos al camp i els llancen. Guanya el que millor punteria té i més tazos encerta.

Xapes

Les tapes de les ampolles de refrescos poden servir de xapes. S'utilitzen de manera similar als tazos o patacots, encara que Olivares assegura que entre els seus alumnes triomfa la variant del "futbol-xapa". Els alumnes dibuixen un camp i disposen a les xapes com la seva fossin jugadors. Amb una bola de paper, per exemple, es fa la pilota de futbol.

Bales

Termes com tutela o guia són desconeguts per a molts nens d'avui dia. Olivares ha intentat introduir les bales entre els alumnes de primer curs, però creu que funcionaran millor amb alumnes més grans.

Indiacas

Un altre joguina que els alumnes poden fabricar per si sols. Amb cartró, paper, cinta adhesiva i altres materials es construeix aquesta espècie de cilindre, amb la base més ample i pesant i tires a la part superior. Les indiacas es llancen cap amunt i els nens han de agafar-les. També es juga donant-los cops amb el peu.

Xarranca o sambori

Amb un guix es dibuixen a terra 10 quadrats amb nombres dins. Cal llançar una pedra a cada quadrat, seguint l'ordre dels números, i completar la figura saltant a peu coix sense caure en la casella on hi ha la pedra.

Cordes i gomes

La corda o corda permet jugar en solitari o en grup, amb dos nens que la mouen i altres que van saltant. En general es canta una cançó mentre es salta. Les gomes són diferents, es col · loquen a l'alçada dels turmells i cal saltar entre elles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada