"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dissabte, 10 de desembre del 2011

COMPETÈNCIA ORAL

Des del blog reivindico la importància de la competència oral, una eina de primer ordre en tot tipus de context comunicatiu. El nen, nena o adult que parla bé, que gestiona bé el seu missatge, que l'executa amb coherència i amb convicció té un bon futur per endavant. Deixeu-me dir que les activitats d'expressió oral sempre han estat les germanetes pobres de la llengua, s'han fet activitats puntuals però realment poques escoles tenen una programació vertical i transversal d'aquesta competència bàsica.
Faig una anàlisi superficial i poc científica de l'expressió oral. En temps de postguerra (anys 50-60) no hi havia un accés universal a l'educació, les taxes d'abandonament prematur eren altíssimes i molts dels nostres pares o avis havien començat a treballar de ben joves. Fent una ullada a les persones que van arribar a tenir èxit, sense estudis,  podem observar que hi ha un comú denominador... Eren persones que tenien una bona competència oral. Disculpeu aquesta reflexió matussera però sensacions a part tots estarem d'acord que és una habilitat vital pels nostres nens, nenes i joves, que els facilitarà una millor interacció social i un millor accés a l'aprenentatge.
Us convido a mirar aquest recull de pautes per organitzar bé una exposició oral, les pautes les podem simplificar per adaptar-les a primària i serveixen per alumnes de secundària. També per nosaltres, els adults, sempre va bé refrescar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada