"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dissabte, 30 d’abril del 2011

PNL a l'educació

Una nova branca de la psicologia basa els seus treballs en estudis a partir de la PNL. Molts educadors apliquen recursos de PNL al seu treball educatiu. Els aprenentages basats en el modelatge tenen molt a veure amb la PNL. Simplement exposen que seguint els procediments de les persones que són eficients en una tasca (ex: escriure) podem anar desgranant estratègies per ensenyar procediments de millora de l'escriptura i aplicar-ho amb activitats pràctiques.

Un dels seus principis és:
Si fas el que sempre has fet aconseguiràs el que sempre has aconseguit. Si vols aconseguir una cosa nova fes una cosa diferent.

I també que:
Si hi ha alguna cosa a l'univers de la que hom pot estar segur de poder modificar és la pròpia manera de ser, per a la qual cosa tothom té els recursos que necessita, encara que no ho sàpiga o no sàpiga com usar-los i que per a això cal estar més pendent de percebre que de realitzar.

Raons del nom PNL
  • programació: perquè programar és organitzar els components d'un procés per obtenir un resultat determinat. Buscar com s'estructura el nostre pensament, sentiment o conducta és buscar com ho hem programat per poder reprogramar-ho.
  • neuro: perquè tota experiència és el resultat de processar neurológicamente percepcions internes (representacions) i externes ( a partir dels sentits).
  • lingüística: perquè aquests processos neurològics es poden codificar en paraules. I les paraules creen realitat.
Així, la PNL estudia com organitzem mentalment les nostres experiències -sensorials i lingüístiques, bàsicament- i com ens influeixen. Però també com utilitzar determinades tècniques i procediments per canviar determinades conductes o sentiments i per millorar en la comunicació personal.

Un exemple pràctic que res té a veure amb l'educació... O potser si?
Imaginem-nos que fem una cassola  i al nostre costat hi ha un bon cuiner que té experiència i que ens va aconsellant sobre trucs i ingredients que ajuden a millorar-ne el sabor. Si fem pràctica de cuinar ben acompanyats algun dia podrem fer una bona cassola com la de la foto. Això té un nom ben senzill... MODELATGE.




Per saber més: http://www.aepnl.com/index.php



   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada