"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dilluns, 14 de març del 2016

"ESPORGAR" EL CURRÍCULUM

El passat 9 de març vaig tenir la sort de compartir una jornada educativa amb en Lluís Ylla. En Lluís és enginyer superior agrònom i té un posgrau en Direcció General. Ha treballat en l’àmbit de la cooperació internacional i de l’extensió territorial (Intermon Oxfam). Actualment, treballa en el projecte Fundació Jesuïtes Educació, on s’ocupa de temes de planificació, sistemes de qualitat i desenvolupament pedagògic. Així mateix, ha coordinat diversos seminaris sobre pedagogia de la dimensió interior, i és impulsor d’aquesta pedagogia a les escoles que formen part de de la xarxa de la Fundació Jesuïtes Educació.

Voldria compartir una frase que va dir i que molts educadors subscrivim a diari. Ens va comentar:
- "Cal fer tots els continguts del currículum? I cal fer-los quan molts continguts es repeteixen cada 2 anys?"

Ell com a bon enginyer agrònom ens proposava d'esporgar el currículum, de deixar-lo a la part essencial i enriquir-lo a partir de dinàmiques d'aprenentatge més participatiu, vivencial i competencial.

I m'he preguntat... Què podem evitar repetir o fer en els nostres currículums? Mostrem alguns exemples i us animo a fer els vostres:

- continguts de gramàtica realitzats de manera memorística com les conjugacions verbals.
- altres continguts gramaticals com els tipus d'oracions que repetim cada dos cursos.
- anàlisi sintàctica d'oracions que ocupa hores i hores de classe i de deures dels alumnes.
- aprendre de memòria tots els ossos i músculs del cos humà, moltes vegades sense saber-ne la seva funció.
- estudiar ecosistemes del món i no conèixer els que tenim als nostres parcs naturals més propers.
-.........

I així, un llarg llistat de temes que emplenen el cap dels nostres alumnes sense marge a la comprensió més profunda. És el moment de fer una aturada, de repensar l'educació en el sentit més ampli i de donar eines, valors i habilitats al nostre alumnat per afrontar aquest món canviant. En el programa de TV3 "Economia en colors" l'economista Sala Martí va fer aquesta interessant reflexió:
-"Només hi ha dues coses que les màquines no poden fer: tenir esperit crític i crear".

Doncs aquest és el camí, preparem la motxilla amb allò indispensable, la millor companyia, un llibre que faci pensar i un bon GPS...bon viatge!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada