"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

diumenge, 28 de febrer del 2016

EDUCACIÓ STEM

Des d' INTEF BLOG us convidem a llegir aquest article sobre educació STEM.


L'educació STEM pretén aconseguir una major competitivitat, desenvolupant-se com una nova forma d'ensenyar de manera integrada i pràctica les diferents disciplines. Un enfocament que està suposant una evolució educativa al segle XXI en obrir-se pas en el currículum d'Educació Primària i Secundària.

Provocant processos d'investigació científica per a l'aprenentatge conjunt de nous conceptes, dins d'un procés pràctic de disseny i resolució de problemes, es pretén acostar aquestes disciplines a l'alumnat. En aquesta educació STEM, l'alumnat aprèn a resoldre problemes reals, a prendre decisions i a reflexionar, desenvolupant les seves habilitats.

Centrant-nos en els mètodes d'ensenyament basats en STEM, trobem associada l'educació basada en STEAM-que afegeix l'aprenentatge per mitjà de les arts i emprenedoria enllaçant el visual thinking (pensar en imatges en comptes de fer-ho en paraules), la creativitat, pensar en dimensions i les relacions espacials, habilitats emprades en les arts, amb les emprades en les ciències i tecnologia. Així doncs, l'objectiu de l'educació basada en STEAM és combinar la ment científica o innovadora tecnològica amb la dissenyadora o artística. Així, STEM i STEAM no han de competir una amb l'altra, sinó complementar-se.

Aquesta educació defensa també que hem de tractar de reduir la bretxa actual existent entre dones i homes en relació a les capacitats i al desenvolupament personal i professional en l'ús de les disciplines STEAM.

En aquesta línia, trobem la jornada "Women in STEAM" (hashtag a Twitter: #Womeninsteam) emmarcada en la Startup Europe Week (SEW) de la Comissió Europea, esdevinguda l'1 al 5 de febrer, amb l'objectiu d'analitzar i fer propostes al voltant del desenvolupament de les dones en les disciplines STEAM.

En aquest esdeveniment, celebrat a les instal·lacions de la Deusto Business School a Madrid, i moderat per Cristina Aranda i Iñaki Ortega, es van desenvolupar dues taules rodones amb la participació d'un gran nombre de líders i emprenedores que van aportar la seva experiència i propostes de millora.

Es van abordar aspectes rellevants com:

La importància dels Role Models i agents de canvi amb polítiques de promoció i de formació.
Les motivacions per emprendre.
El paper de la divulgació i difusió entre nenes i joves de continguts i role models STEAM.
Les polítiques de promoció de talent femení i "Intraemprendimiento" (emprenedors que treballen dins d'empreses o organitzacions que no són seves).
Les idees per canviar paradigmes i mentalitats.
Entre la gran quantitat d'iniciatives presentades, trobem algunes com la Coach World, un concurs a les escoles perquè les dones programin, o la referència a polítiques dutes a terme en altres països en conveni amb Espanya, com l'esmentada per Meghan Mercier, Economic Officer at the US Embassy in Spain, Madrid + d.

Pel treball, tant des de l'aula com des de les empreses, startups o institucions ha la necessitat de crear xarxes. El team és imprescindible i fonamental per a créixer en la diversitat. Una diversitat cada vegada més valorada i demandada en el món laboral. És per això que hem de transmetre a les nostres aules i context proper la importància de créixer en diversitat.

Es valoren capacitats importants com l'habilitat per treballar en ambients col·laboratius, gestionar projectes i entorns de treball en paral·lel. Amb el treball col·laboratiu s'arriba molt més lluny que amb el únicament individual i això ha de traslladar-se i treballar des de les aules perquè els alumnes aconsegueixin conviure i desenvolupar-se tant personal com professionalment en societat de la millor manera possible.

En aquest punt se'ns planteja com a repte debatre com traslladar totes aquestes capacitats i diversitats l'aula. Per a això, la figura de l'Role Model pot ajudar en la motivació tant de noies com de nois perquè vulguin aprendre i créixer en les disciplines STEAM. Per exemple, amb mentores tecnològiques que ajudin al fet que "les dones no siguin princeses consumidores, sinó reines que produeixen i creen".

D'altra banda, la gent que prospera és gent que s'ho creu i per això necessitem transmetre també il·lusió i ganes de superació, la pèrdua de la por al fracàs i a voler i saber potenciar el bo que tenim. Hi ha molt talent que no som capaços de posar en acció.

Per aconseguir tot això i arribar a ser una societat innovadora, que s'adapti al canvi, cal que invertim en educació i en el desenvolupament de la formació i les capacitats durant tota la vida, així com en polítiques que reforcin i donin suport al procés .

FONT:  INTEF BLOG

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada