"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

divendres, 12 de juny del 2015

PER QUÈ ELS NENS TREUEN LA LLENGUA PER CONCENTRAR-SE?

A la web d'Educadiver hem trobat aquesta curiositat que volem compartir amb tots vosaltres. Mai us heu preguntat .... Per què els infants, i algun adult, treuen la llengua quan fan una activitat que requereix concentració? 

Es veu que quan necessitem centrar-nos en una tasca concreta, el cervell té una necessitat imperiosa d'evitar distraccions que poden provocar-els estímuls aliens a la tasca. Per aquesta raó moltes persones, sobretot en la infància, tendeixen a posar la llengua entre les dents perquè aquesta no es mogui. ¿I per què precisament la llengua? Es veu que és una de les zones amb més terminacions nervioses del cos, per tant és susceptible de manar una infinitat d'estímuls que poden obstaculitzar la tasca. Mantenint quieta aconseguim que el cervell se centri només en la tasca que volem realitzar.

Aquesta teoria es recolza també en el fet que el múscul de la llengua es regeix per la mateixa part del cervell que aquelles activitats d'atenció màxima, per la qual cosa immobilitzar la llengua ens permet bloquejar la funció motriu i la funció gustativa de la mateixa, evitant així que interfereixi en la nostra activitat.

D'altra banda, segons Desmond Morris, prestigiós zoòleg i etòleg anglès, aquest gest tan sols obeeix a l'herència i ens indica que la persona que el realitza no vol ser molestada. Així que per si de cas, evita distreure a algú que treu la llengua mentre realitza una acció.
Existeix una altra teoria de tipus evolutiu que ens diu que aquest comportament és una herència rebuda de l'època prehistòrica, ja que en aquest temps la llengua era utilitzada pels humans per provar l'aire que tenien al seu voltant. Segons aquesta hipòtesi, el gest actual és un derivat que realitzen certs subjectes de forma involuntària per testar enmig en què es troben.

Sigui quina sigui la realitat del gest, és indiscutible que molts nens ho fan per acompanyar les tasques del dia i no sembla que vagin a deixar de fer-ho. Si coneixes una altra explicació, ens encantaria que ens deixessis un comentari, segur que és molt interessant.

FONT: educadiver.es

1 comentari:

  1. hola soc Àngela de www.educadiver.es, moltes gràcies per compartir-ho! :D,

    ResponElimina