El divendres 7 d'octubre es van realitzar els actes oficials d'inici del curs escolar 2011/12 i per celebrar-ho la delegació d'Ensenyament de Lleida va organitzar una conferència/col·loqui a Alpicat. El conferenciant va ser en Carles Folguera, director de La Masia (Centre de formació Oriol Tort).
Amb la Mary Rius vam tenir l'ocasió de parlar-hi, ens va preguntar per la nostra escola (Sap que existim!), resulta que un germà seu va estar al nostre centre i a més va ser company de taula (en aquell temps pupitre) de la nostra directora. Això va trencar el gel directament i vam començar una interessant conversa en la que tots tres ens vam trobar molt còmodes. Us puc assegurar que la formació dels nois de Can Barça està en bones mans, en Carles és un home coherent, enèrgic, que parla amb el cor i que davant un noi esportista d'èl·lit ell hi veu l'adolescent que necessita acompanyament. En resum, un educador en majúscules.
M'agradaria compartir amb vosaltres alguns dels continguts de la seva conferència. Doncs, som-hi...
Ens va presentar els 4 pilars sobre els quals es sustenta la nova Masia, i són:
- talent esportiu
- condicions físiques
- personalitat
- bon entorn
Els dos primers sense comentaris per la seva evidència. El moll educatiu el trobem en la formació de la personalitat i en l'esforç que fan per garantir un bon entorn.
Tenen nois que arriben tard a la sessió diària de reforç, tenen egos que no s'aguanten i altres que en monten alguna al menjador... la veritat és que tot això també passa a la nostra escola. I que ens deia en Carles? Ens parlava de sentit comú, fermesa, límits i afectivitat. Poso exemples, si un alumne arriba tard al seu estudi llavors quan toca entrenar els educadors no el deixen marxar i el fan arribar tard també a l'entrenament. Volen que els nois valorin la seva formació i ho estan aconseguint, l'índex de nois matriculats a universitats ha augmentat en els últims 10 anys. Ho tenen com a línia estratègica.
També ens recomanava estar amb ells en activitats obertes tipus jornades esportives, obres de teatre, convivències... aquestes activitats suposen una gran oportunitat per conéixer millor als nostres alumnes. Conéixer-los bé és bàsic en el seu acompanyament, per motivar-los millor, per ajudar-los a créixer.
Quan va parlar de bon entorn ens va recordar que La Masia és una residència i que hi ha nois que viuen tot l'any a les instal·lacions. Per això organitzen trobades i sortides amb molta intencionalitat. Exemples d'això en són l'intercanvi que fan amb els nois de l'Escolania de Montserrat, allí treballen la cultura de l'esforç perquè els nois de Can Barça veuen que els de Montserrat tenen menys hores lliures que ells i que dediquen molt més temps a la formació. Una altra experiència va ser convidar a una Colla Castellera perquè de primera mà valoressin l'esforç i el treball en equip. Aqui va ser curios perquè a la pregunta:
I en el nostre esport qui és la pinya?
Van contestar:- Els fisioterapeutes, els tècnics, els encarregats de material,...
En Folguera diu que en aquell moment li va venir al cap la imatge de la sardana victoriosa que fa el primer equip del FC Barcelona quan guanya una final, a la sardana hi són tots, tots són importants. Quin missatge!
Per acabar una reflexió que vull compartir amb tots vosaltres perquè en la nostra tasca és imprescindible. Va parlar de l'excel·lència, del bon treball i de tots els factors per aconseguir-la, factors com els equips cohesionats, l'organització, la professionalitat, la coresponsabilitat de les persones i sobretot... la capacitat d'autocrítica. Si nosaltres, en els nostres equips de treball creem un ambient de diàleg professional i sincer, si fomentem la crítica constructiva amb aportacions, amb implicació i si a més fem servir l'autocrítica per millorar... Tenim un meravellós viatge per endavant!
Per cert, en Carles Folguera sap que existeix aquest bloc i em va donar el seu consentiment per poder compartir el contingut amb vosaltres.
Joan Pifarré Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada