Des del blog escuela21 ens proposen 10 passos per organitzar i dissenyar una aula que afavoreixi l'aprenentatge i l'innovació educativa. Els 10 passos són:
1. Ordena les taules en equip. Potencia l'aprenentatge cooperatiu. Les taules en filera han perdut el seu sentit. Centra l'atenció sobre el treball al centre de cada taula, és aquí on creix el coneixement.
2. Les parets són pissarres. Aposta pel paper vinil adhesiu i per la pintura d'efecte pissarra per estendre les possibilitats de la paret. Crea noves pissarres o espais de paper continu que acompanyen la pissarra de sempre. Afavoreix que els alumnes puguin utilitzar-los amb retoladors en les diferents activitats. Usa com a mínim, una gran paret com a pissarra de vinil, o més barat encara, amb pintura que permeti escriure i esborrar amb guix. Les grans pissarres són fantàstics espais flexibles i polivalents per dibuixar, projectar, decorar ...
3. Obre una finestra digital. Necessites una pantalla, una Pissarra Digital Interactiva o una simple paret en la qual es projecti la dimensió digital de l'aula.
4. Utilitza tota la paret i totes les parets. Les parets són gran superfícies de les que sovint no traiem tot el partit que podem. Si cobrint una paret amb paper vinil és molt probable que et quedin espais lliures a prop del sostre. Utilitzeu-los per completar amb frases optimistes, sentències culturals, lemes escolars o les normes de l'aula dissenyades pels propis alumnes.
5. Descentra el focus d'atenció. Posa-li rodes a la teva taula, minimitza el teu espai. En moltes escuelas21 la taula del professor és alta, amb rodes i s'acompanya d'un tamboret amb respatller. És important moure entre els alumnes, centrar el focus d'aprenentatge sobre cada grup i cada persona. Ajuda't a descentrar la linealitat de l'aula creant almenys tres focus: un a l'espai digital, un altre sobre una de les pissarres i un altre a cada tasca sobre les taules en equip.
6. Conquesta els passadissos. Els passadissos són espais d'aprenentatge quan nosaltres els vestim com a tal. Moltes activitats poden tenir lloc en els passadissos alleugerint el pes de l'aula.
7. Les finestres també pinten. Utilitza les finestres com a espai per a escriure amb retoladors per pissarres. Anima els alumnes a narrar les seves idees, crear mapes mentals o ajudar-se amb post-its i altres estratègies en el procés. No oblidis que les finestres també són espai educatiu.
8. Crea estenedors. Pots llançar fines cordes o llinya per penjar imatges i treballs dels alumnes d'un costat a un altre del sostre o al llarg d'una paret. Són molt útils ja que mentre les parets exerceixen de noves pissarres, els estenedors permeten animar l'espai amb imatges dels projectes de cada setmana. A més són molt senzilles de canviar gràcies a les pinces, molt millor que les xinxetes i les agulles.
9. Cuida la il·luminació. Moltes aules compten amb llums fluorescents que il·luminen d'una forma espantosa i de vegades, focalitzada en poques àrees. La intensitat i l'efecte lumínic milloren quan cobrim aquestes llums amb llençols o teles en tons blancs o sípies molt clars. Amb aquest senzill efecte la llum guanya claredat i naturalitat.
10. Involucra als alumnes en el procés. Ajuda't amb les eines del Pensament de Disseny: Com podem millorar el disseny de la nostra aula ?, com podem dissenyar un espai que faciliti l'aprenentatge? Segur que amb l'ajuda dels teus alumnes i d'aquestes experiències aconseguiràs crear la teva pròpia llista de pautes efectives.
FONT: http://www.escuela21.org/disena-tu-aula-innovadora-en-10-sencillos-y-economicos-pasos/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada