"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dissabte, 9 de novembre del 2013

UN DILEMA, DEURES SI O DEURES NO

el mito de los deberesLa nostra companya Mercè ens envia aquest article on proposem una interessant lectura sobre els deures. Es presenten arguments per valorar la conveniencia de fer-los o almenys replantejar la seva pràctica per fer-la més equilibrada.


Diu Alfie Kohn:

" Crec que l'efecte més pertorbador és que la manca d'interès dels nens per les tasques els porti a adoptar una actitud negativa cap a l'escola i l'aprenentatge en general . Diria que les tasques són el principal i MAJOR extintor DE LA CURIOSITAT INFANTIL . Volem nens complets , que es desenvolupin social , física i artísticament , i que tinguin també temps per relaxar-se i ser nens "

L'impacte dels deures en la vida de les famílies amb fills escolaritzats és, en molts casos , el següent :


  • una càrrega per a les families
  • un estrès per als nens
  • un conflicte familiar
  • menys temps per a altres activitats
  • menys interès per l'aprenentatge


Aquests són els temes que es tracten en els primers capítols del llibre recentment publicat en espanyol " El mite dels deures : Per què són perjudicials per a l'aprenentatge i la convivència" d'Alfie Kohn , professor , autor compromès amb la renovació pedagògica , un dels crítics més destacables en EUA del sistema educativio actual , expert en el procés d'aprenentatge i com es bloqueja , i escriptor de diversos llibres .

Hi ha un mite pel qual els deures a casa ( després de llargues jornades escolars ) beneficien els nens i aporten responsabilitat , disciplina , hàbits d'estudi i més . Doncs Alfie Kohn engega a rodar aquest tipus de plantejaments i , avalat per multitud d'investigacions, conclou que "els deures no proporcionen cap benefici acadèmic per als alumnes de primària i existeixen seriosos dubtes sobre si són recomanables per als estudiants de secundària" . Tot i això , el sistema perpetua els deures sense cap qüestionament de generació en generació per diversos motius :


  • un conjunt de creences equivocades sobre l'aprenentatge
  • desconfiança cap a la infància i la joventut
  • i un enfocament de l'educació cada vegada més contaminat per la competició 


" El mite dels deures : Per què són perjudicials per a l'aprenentatge i la convivència " analitza tot això. Els seus capítols principals es titulen : "La veritat sobre els deures" , " Sis raons per les quals els deures segueixen existint ( tot i el que diuen les proves ) " i " Recuperar el seny ", i , a més de les crítiques i desmitificació dels deures , l'autor planteja mesures concretes per canviar el que passa a les escoles ( i a les nostres cases ) amb la finalitat de rescatar el gust per aprendre dels nostres fills i el benestar en les nostres famílies .

Canadà, Austràlia , França , Espanya , ... el dilema dels deures ( i el desmantellament del vell paradigma educatiu ) és un assumpte que compartim milions de famílies al món i Alfie Kohn ens aporta un gran material sobre el qual reflexionar , obrir els ulls i CANVIAR DE RUMB

FONT: http://www.elblogalternativo.com/2013/05/30/el-mito-de-los-deberes-por-que-son-perjudiciales-para-el-aprendizaje-y-la-convivencia-por-alfie-kohn/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada