"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dissabte, 23 de març del 2013

EDUCAR LA INTERIORITAT A CASA


El Passat 21 de març de 2013 en Luís López González va fer una interessant xerrada al Col·legi Maristes Montserrat de Lleida. Aquesta conferència/col·loqui va ser organitzada per l'AMPA i l'Equip d'Orientació de l'escola sota el títol de:

“Com educar els nostres fills en la interioritat”



Les primeres preguntes van servir per qüestionar-nos la vida familiar, això de revisar i  fer autocrítica sempre va bé i en Luís ens deia:

  • ·         Eduquem la interioritat a casa?
  • ·         Hi ha tranquil·litat en la vida familiar? Fem les  coses amb calma?
  • ·         Tenim rituals de família? Sopem junts? Dediquem temps a conversar?
  • ·         Preguem o reflexionem plegats?
  • ·         Conreem el silenci i la serenor?
  • ·         Creem vincles amb els nostres fills? Escoltem amb profunditat als de casa?


Ja ho veieu... molt per reflexionar, repensar i canviar, si pot ser a millor. Per introduir el tema de la interioritat ens va explicar 8 aspectes bàsics. Són aquests:
  • 1.       Generar calma i serenor: crear moments de tranquil·litat i pau.
  • 2.       Autoconeixement: que les persones aprenguin a observar-se, en aspectes negatius per millorar i en els positius per cuidar la pròpia autoestima.
  • 3.       Conèixer el nostre món emocional per millorar el nostre equilibri.
  • 4.       Els valors: els valors no es pensen, s’han de sentir. No he de ser educat perquè m’ho diuen, ho he de ser perquè així em sento millor amb les persones.
  • 5.       Creixement personal: a casa els adults hem de ser bons models, més val ser i demostrar que explicar.
  • 6.       Cuidar la bellesa, la bonesa i la veritat: sabem que ser bo no està de moda però també sabem que mai passarà de moda, en aquest sentit hem de ser valents demostrant la nostra bondat i dient la veritat sense complexes.
  • 7.       Cosmovisió: hem de pensar... Com és el món per mi? Quina visió tinc de la realitat i del futur immediat?
  • 8.       Projecte de vida: és la nostra missió, la nostra realització personal, tots tenim espais de creixement relacionats amb la ciència, l’art, el joc,... gaudim en allò que ens fa sentir bé.

En un moment del col·loqui i dic col·loqui perquè en tot moment el Luís interpel·lava al públic i ens feia participar, pocs van quedar sense dir res... Doncs això, que ens va plantejar la següent qüestió:

Què obstaculitza la interioritat?

De la pluja d’idees del públic va fer aquest llistat: normes, soroll, impaciència, pressa, ritme del dia a dia, pressió, impossibilitat, manca d’empatia, dependència de les noves tecnologies, ifoxicació i d'altres similars.

En Luís ens deia que desconnectar de debò és connectar amb un mateix. I per fer-ho hi ha la meditació, la simple reflexió, l’activitat física, l’activitat artística,... També ens va deixar una altra frase per pensar:

“Hem de ser per fer, no fer per ser”

Per ser i fer hem d’alinear allò que penso, amb el que sento i a partir d’aquí actuar d’una manera equilibrada.

I per acabar alguns consells pràctics:

1.       Vetllar per l’ordre i l’harmonia a casa: diu una dita xinesa “Guarda l’ordre i l’ordre et guardarà a tu”.
2.       Crear moments especials i rituals a la família: sopar junts, donar gràcies pels aliments i per tot allò que tenim, compartir experiències i activitats,...
3.       No moralitzar: obrir-nos emocionalment, acompanyar les emocions dels nostres fills, mostrar-nos com som amb les nostres virtuts i també amb les febleses , demanar perdó si s’escau, ...
4.       Millorar la comunicació: sempre podem fer alguna cosa per crear temps i moments especials per parlar amb els de casa i fer preguntes del tipus “Com va?”, “Què necessites dels pares?”,...
5.       Trencar amb el materialisme buit:  per això hem d’ensenyar als fills a passar del “Jo vull...” al “Jo necessito...”.
6.       Obrir la porta a la transcendència: de vegades no responem a preguntes existencials o transcendents que ens pregunten els nostres fills, hem de ser valents i abordar-les i ho hem de fer amb la màxima naturalitat i des de la nostra visió que pot ser religiosa, atea o simplement ens podem sincerar i acompanyar les preguntes reconeixent que les persones no arribem a entendre-ho tot.

En Luís López ens va explicar que està implicat en el programa TREVA, un equip que treballen per incorporar la interioritat a les escoles a partir d’activitats concretes i sistematitzades.

4 comentaris:

  1. Apreciado Joan ,
    gracias. Las palabras de Luis López siempre nos insipiran.
    Me gusta este blog, tuyo. Voy a ver si sé seguirlo.
    Un cordial saludo.

    ResponElimina
  2. Un par de consejos para seguir el bloc, puedes leer los artículos directamente o puedes buscar en la barra lateral derecha donde están ordenados por diferentes temas.
    Buena lectura... i mil gràcies!

    ResponElimina
  3. Joan, quina pena!!" no vam poder venir a la xerrada d'en Lluis López, sembla que va ser molt interessant. La sorpresa, molt agradable, ha estat veure el teu blog, en el qual he pogut llegir el recull del que es va dir i encara sento més no haver pogut venir. Gràcies Joan per les teves paraules escrites, en faré ús.
    Dolors Subias

    ResponElimina
  4. Gràcies Dolors per les teves amables paraules!
    Joan

    ResponElimina