"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dimarts, 4 de desembre del 2012

ESCOLA EN CATALÀ: ara i sempre!


L'Oriol Franch des de Barcelona ha proposat una iniciativa de suport a l'escola en català. La seva proposta demana signatures digitals perquè el govern espanyol reconsideri aspectes de la nova llei educativa (LOMCE). Al final del correu teniu l'enllaç per donar suport a l'iniciativa però abans de fer-ho llegiu els arguments que ens exposa l'Oriol.

DEFENSEM LA NOSTRA LLENGUA
L'esborrany de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE, en les seves sigles en castellà), planteja el seu atac a la immersió lingüística en català de quatre maneres:

1. Divideix les matèries a primària en troncals, específiques i d'especialitat. Les primeres han d'ocupar un mínim del 50% de l'horari lectiu, les segones com a màxim el 50% de l'horari i les terceres no tenen assignat un temps mínim. És en aquest tercer bloc, amb menys hores, on la llei situa les llengües cooficials, per darrera en importància al currículum de la llengua castellana i la primera llengua estrangera (troncals) però també de la segona llengua estrangera que és "específica".

2. A l'ESO, també divideix les assignatures en troncals, específiques i d'especialitat, deixant el català en el tercer bloc. Això vol dir que per obtenir el títol d'ESO no caldrà examinar-se de català, ja que només es requereix examinar-se d'una assignatura d'especialitat i els alumnes podran escollir entre el català o qualsevol altra.

3. Una disposició addicional de la llei estableix que les dues llengües cooficials han de estar "equilibrades en el nombre d'hores lectives" a l'escola, tot i que reserva per les administracions educatives autonòmiques poden determinar aquesta proporció mentre es mantinguin condicions de "normalització lingüística".

4. Mentre la Generalitat no determini aquesta proporció "els pares podran determinar la llengua vehicular" en què volen escolaritzar els seus fills i podran fins i tot fer-ho en un centre privat i la matrícula l'haurà de pagar l'administració.

Demanem ara al ministre Wert que reconsideri aquest esborrany. Per això us proposem fer la vostra signatura digital en favor de l'escola en català. Podeu anar a:

2 comentaris:

  1. Una proposta genial! Jo ja hi he firmat. La situació que estem vivint és intol·lerable, cal unirles nostres forces per combatre aquest meyspreu per la nostra llengua, cultura i identitat! S.O.S! Salvem l'Escola en Català! . Moltes salutacions! :)

    ResponElimina
  2. Compartim aquest pensament Joel. No hem de caure en la crispació però hem de demostrar la més gran de les fermeses. La nostra llengua és un dels més grans patrimonis que tenim i que ens identifiquen.
    Amb la nostra voluntat no podran!

    ResponElimina