"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dilluns, 22 d’octubre del 2012

RERE LES LÍNIES

Els companys i companyes del grup ICE/Llengua (UdL) de Lleida em van recomanar un interessant llibre de Daniel Cassany titulat "Rere les línies" ( Editorial Empúries. Biblioteca Universal,205. Barcelona 2006 ,1ª edició).

La reflexió del llibre és molt interessant perquè ens diu que llegir i escriure no són només tasques lingüístiques o processos psicològics, sinó també pràctiques socioculturals. Llegir exigeix descodificar la prosa i recuperar el contingut del text, però també adonar-se del significat que cada comunitat otorga a una paraula. Ja que la societat i la cultuta evolucionen, també canvien els significats, el valor de cada paraula i de cada text.

Us deixem unes reflexions que desvetlla la lectura del llibre. Diu així:

􀀹 S’ha d'anar acabant amb la lectura mono, o sigui, la lectura monocultural, monolingüe, monodisciplinària,
monoideològica, monoautoral, monogenèrica, etc.

􀀹 És prodigiós que llegint puguem comprendre el pensament de l’altre, tan diferent del nostre. Però ens equivoquem si pensem que l’arribem a capturar plenament; només ens és donat de copsar-ne les formes i els colors. Siguem humils.

􀀹 Ens haurem d’acostumar a entendre a mitges, a no poder-ho entendre tot. S’ha acabat la
comprensió absoluta!

􀀹 La interpretació també és social. Comprendre és copsar els efectes que causa un discurs en la nostra comunitat. Per entendre cal intercanviar interpretacions. Dialoguem amb altres lectors: només així el discurs parlarà plenament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada