"La lectura fa l'home complet, la conversa el fa àgil i l'escriure precís" Francis Bacon

dilluns, 30 de desembre del 2013

HISTÒRIA DE NADAL DE LEONARDO BOFF


El nostre company Andrew des del continent asiàtic i gràcies a la meravella d'estar connectats en xarxa ens envia aquesta història de Leonardo Boff on parla de Nadal i del model que suposa el Pare Noel o el nen Jesús. Diu així:
Un bon dia , el Fill de Déu va voler saber com anaven els nens i les nenes , als que en un altre temps , quan va estar entre nosaltres , " tocava i beneïa " , i dels havia dit : " deixeu que els nens vinguin a mi perquè d'ells és el Regne de Déu " (Lluc 18 , 15-16 ) .




Com en els mites antics , va muntar en un raig celeste i va arribar a la Terra unes setmanes abans de Nadal . Va assumir la forma d'un escombriaire que netejava els carrers . Així podia veure millor a la gent que passava , les botigues totes il · luminades i plenes de coses embolicades per a regal i especialment a les seves germanes i germans més petits que caminaven per aquí , mal vestits i molts amb fam , demanant almoina . Es va entristir en gran manera perquè es va adonar que gairebé ningú seguia aquestes paraules que ell havia dit : "qui rep a un d'aquests infants en nom meu m'acull a mi " (Marc 9,37 ) .

Va veure també que ja ningú parlava del Nen Jesús que venia , amagat , en la nit de Nadal a portar regals a tots els nens . El seu lloc havia estat ocupat per un vellet bonàs , vestit de vermell , amb llargues barbes i un sac a l'esquena, que cridava tontament a tota hora : "Oh , Oh , Oh , Pare Noel és aquí" . Sí , als carrers i dins dels grans magatzems estava ell , abraçant als nens i traient del seu sac regals que els pares havien comprat i posat dins . Es diu que va venir de lluny , de Finlàndia , muntat en un trineu tirat per rens . La gent havia anat oblidant a un altre vellet , aquest sí realment bo : Sant Nicolau . De família rica , per Nadal feia regals als nens pobres dient que era el Nen Jesús qui se'ls enviava . De tot això ningú parlava . Només es parlava del Pare Noel , inventat have poc més de cent anys .

Tan trist com veure nens abandonats als carrers, era veure com es embobaban , seduïts per les llums i per la brillantor dels regals , de les joguines i per mil coses que els pares i mares solen comprar per regalar en ocasió del sopar de Nadal .

Els reclams publicitaris , molts d'ells enganyosos , es criden en veu alta , suscitant el desig dels petits que després corren cap als seus pares demanant-los que els comprin el que han vist . El Nen Jesús , transvestit d'escombriaire , es va adonar que allò que els àngels van cantar de nit pels camps de Betlem " us anunci una alegria , que ho serà també per a tot el poble perquè avui us ha nascut un Salvador ... Glòria a Déu en les altures i pau a la terra a la gent de bona voluntat " (Lluc 2, 10-14 ) ja no significava res. L'amor havia estat substituït pels objectes i la jovialitat de Déu , que es va fer nen , havia desaparegut en nom del plaer de consumir .

Trist , va muntar en un altre raig celeste , però abans de tornar al cel , va deixar escrita una carteta per als nens i les nenes . La van trobar sota les portes de les cases i , especialment , de les barraques de les muntanyes de la ciutat , trucades faveles . La carta deia així :

Benvolguts germanets i germanetes :

Si en mirar el portal i veure allà al Nen Jesús , al costat de Josep i Maria , us ompliu de fe en que Déu es va fer nen, un nen com qualsevol de vosaltres , i que és el Déu- germà que està sempre amb nosaltres .

Si aconseguiu veure en els altres nens i nenes , especialment en els més pobres , la presència amagada del nen Jesús naixent dins d'ells .

Si sou capaços de fer renéixer el nen amagat en els vostres pares ia les altres persones grans que coneixeu , perquè sorgeixi en elles l'amor, la tendresa , la cura i l'amistat en lloc de molts regals .

Si en mirar el pessebre i veure Jesús pobrament vestit , gairebé nu, recordeu de tants nens igualment mal vestits , i us fa mal al fons del cor aquesta situació inhumana , i volguéssiu compartir el que teniu , i desitgeu des d'ara canviar aquestes coses quan sigueu grans perquè no hi hagi mai més nens i nenes que ploren de gana i de fred .

Si en descobrir als tres Reis Mags que porten regals al Nen Jesús penseu que fins als reis , els caps d'estat i altres persones importants de la humanitat vénen d'arreu del món per contemplar la grandesa amagada d'aquest petit Nen que plora sobre unes palles .

Si en veure en el naixement la vaca , el burret , les ovelles , les cabritinas , els gossos , els camells i l'elefant , penseu que tot l'univers està també il · luminat pel diví Infant i que tots , estrelles , sols, galàxies , pedres , arbres , peixos , animals i nosaltres , els éssers humans , formem la Gran Casa de Déu .

Si mireu al cel i veieu l'estrella amb la seva cua lluminosa i recordeu que sempre hi ha una Estrella com la de Betlem sobre vosaltres, que us acompanya , us il · lumina , i us mostra les millors camins .

Si aguzáis bé les orelles i escolteu a través dels sentits interiors una música suau i celestial com la dels àngels en els camps de Betlem , que anunciaven pau a la Terra .

Sapigueu llavors que jo , el Nen Jesús , estic naixent de nou i renovant el Nadal . Estaré sempre a prop , caminant amb vosaltres , plorant amb vosaltres i jugant amb vosaltres , fins al dia en què tots , humanitat i univers , arribem a la Casa de Déu, que és Pare i Mare d'infinita bondat , per ser junts eternament feliços com una gran família reunida .

Signat : Nen Jesús

Betlem, 25 de desembre del any 1

FONT: blog Leonardo Boff

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada