dissabte, 10 de desembre del 2011

COMPETÈNCIA ORAL

Des del blog reivindico la importància de la competència oral, una eina de primer ordre en tot tipus de context comunicatiu. El nen, nena o adult que parla bé, que gestiona bé el seu missatge, que l'executa amb coherència i amb convicció té un bon futur per endavant. Deixeu-me dir que les activitats d'expressió oral sempre han estat les germanetes pobres de la llengua, s'han fet activitats puntuals però realment poques escoles tenen una programació vertical i transversal d'aquesta competència bàsica.
Faig una anàlisi superficial i poc científica de l'expressió oral. En temps de postguerra (anys 50-60) no hi havia un accés universal a l'educació, les taxes d'abandonament prematur eren altíssimes i molts dels nostres pares o avis havien començat a treballar de ben joves. Fent una ullada a les persones que van arribar a tenir èxit, sense estudis,  podem observar que hi ha un comú denominador... Eren persones que tenien una bona competència oral. Disculpeu aquesta reflexió matussera però sensacions a part tots estarem d'acord que és una habilitat vital pels nostres nens, nenes i joves, que els facilitarà una millor interacció social i un millor accés a l'aprenentatge.
Us convido a mirar aquest recull de pautes per organitzar bé una exposició oral, les pautes les podem simplificar per adaptar-les a primària i serveixen per alumnes de secundària. També per nosaltres, els adults, sempre va bé refrescar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada